kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cees Kortlang

Cees Kortlang (8-2-1926 Harderwijk)

Collagekunstenaar, schilder, etser,

Naamsvarianten: Kees, Cornelis Henri Theodoor,

Cees Kortlang studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag met als hoofdvak tekenen. Na zijn kunstopleiding besloot Cees Kortlang te gaan reizen.

In 1965 ontving hij een Beurs van de Franse Regering en werkte hij 3 maanden in Atelier Hayter in Parijs. "Als je jong bent moet je veel van de wereld zien, zodat je verschillende indrukken opdoet. Zo leg je een brede basis voor je verdere leven."

Aanvankelijk schilderde hij Portretten en was hij tekenleraar. "Gelukkig behoort dit nu tot een ver verleden. Ik ben er de Kunstenaar niet naar om exact weer te geven wat ik zie. Toen ik mensen portretteerde, dacht ik: waarom laten ze geen foto van zichzelf maken?"

Geïnspireerd door Kunstenaars als Robert Motherwell, Joan Miró en Antoni Tàpies besloot hij de Figuratie vaarwel te zeggen. "Hoewel mijn werk het wezenlijke van het bestaan, liefde, geluk en verdriet, als onderwerp heeft, uit ik dat in pure abstracte vormen."

Halverwege de jaren zestig was hij geregeld te vinden in Grafisch atelier 'Druckwerkstatt', in het Kasteel Wolfsburg in Duitsland. Daar maakte hij tal van etsen.

Midden jaren zeventig vertrok hij voor twee jaar naar Canada. Ook daar, in de Memorial University van St Michael's in New Foundland, vervaardigde hij etsen, net als in London waar hij tevens een aantal jaren heeft gewoond.

"Nu ik de horizon in zicht heb, ik ben 78 jaar, reis ik niet meer. Ik heb genoeg inspiratie vergaard en woon nu in Ermelo, omringd door 5000 m2 Tuin."

Kortlang verkoos de stilte boven de drukte van de stad Amsterdam, waar hij na zijn omzwervingen een tiental jaren woonde. "Net als mijn leven zijn ook mijn werken aan complexiteit gaan inboeten." Net zoals een dichter te werk gaat, schrapt Kortlang iedere overbodigheid uit zijn werk. "Het duurt jaren voordat je bent, waar je wilt zijn." Hoe kan je de essentie van het bestaan en dat wat je overkomt tijdens je leven in vormen uitdrukken? Met deze vraag houdt Kortlang zich bezig.

80 Bladzijden, autobiografische roman, ISBN: 9057868342,
Het plotselinge verlies van zijn dochter tijdens een vakantie in Venezuela heeft zijn werk getekend. "Een gebeurtenis dat niet uit te wissen valt. Het heeft me voorgoed veranderd." Na 5 jaar tevergeefs op enig teken van leven te hebben gewacht, besloot Kortlang afscheid van haar te nemen door een boek te gaan schrijven met als titel 'Balans'
Balans is een autobiografisch verhaal over de levensloop van een succesvol beeldend kunstenaar. Cees Kortlang beschrijft zijn leven als student en geeft op indringende manier inzage in onderwerpen als liefde, scheiding en eenzaamheid. Dieptepunt in zijn leven vormt de plotselinge verdwijning van zijn dochter tijdens een vakantie in Venezuela. De vader wacht tevergeefs vijf jaar lang op enig teken. Uiteindelijk wordt hij gedwongen afscheid van haar te nemen en verder te gaan met zijn leven.

Cees Kortlang heeft zowel etsen, olieverfschilderijen als Gouaches gemaakt. Hij gebruikt zijn gouaches en etsen als ontwerpen voor zijn schilderijen. Opvallend zijn de grote kleurvlakken en de stevig aangezette lijnen waarmee hij de vormen lijkt te bedwingen. Af en toe maakt hij gebruik van Kleur. Soms is dat oranje of diep blauw. Zwart en wit overwegen echter. Niet alleen in Vorm, Compositie maar ook in kleurgebruik is hij terughoudend. Overdaad schaadt. Over het werk, dat hij tot nu toe heeft gemaakt zegt hij: "Mijn Kunst behoeft geen uitleg. Hoewel ik de zin 'Cees Kortlang is op zoek naar de naakte waarheid' wel toepasselijk vind voor mijn werk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.