kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cees KrijnenGeboren in 1969 te Velsen. Woont en werkt in Haarlem.

Website: Cees Krijnen liet op een 24-delige High Tea-servies van Delfts Blauw met de hand het woord kanker schilderen naar aanleiding van een oom en twee vrienden die kanker hadden. Zij zeiden dat artsen het woord kanker nooit gebruiken. Op het briefpapier van het Anthony van Leeuwenhoekziekenhuis vondt hij het ook nergens. Bij het servies maakte hijk drie tafellakens, waarop hij met fijne kruissteek KANKER borduurde. Voor de ansichtkaarten liet hij als extraatje een hond melk drinken uit de bonbonnière.

In het werk van de kunstenaar Cees Krijnen speelt zijn moeder Greta Blok sinds 1999 een prominente rol in zijn werk. Hij maakt werken voor zijn moeder en met zijn moeder. En alhoewel de scheiding in 2003 na 17 lange jaren vol eindeloos gesteggel en juridische haarkloverijen definitief is uitgesproken, blijft het onderwerp Krijnen inspireren en achtervolgen.

Cees Krijnen won in 1999 in de categorie Theater/Beeldende Kunst de Prix de Rome, de prestigieuze kunstprijs voor jonge Nederlandse kunstenaars, met foto's, tekeningen en filmpjes over hoe hij en zijn moeder de scheiding beleefden.
De scheiding van de ouders van Cees werd in 1988 al uitgesproken, maar er werd nog steeds gebakkeleid over de boedelscheiding. Zijn moeder had amper meer geld om de advocaten rekening te betalen. Daar heeft hij reality theater van gemaakt. In Financing my Parents' Divorce speelt hij de therapeut en is zijn moeder zijn patiënt. Hij geef haar dan opdracht om haar huis te tekenen en alle spullen erin die ze zou willen hebben, maar bij de boedelscheiding is kwijtgeraakt. Door het geld van de Prix de Rome klopt de titel nu ook letterlijk; Hij betaalt de advocaat van zijn moeder: "Ik was genomineerd voor de Prix de Rome. Als ik win, betaal ik de rekeningen, heb ik gezegd."

'Woman in Divorce Battle on Tour'
Cees Krijnen wilde graag iets voor zijn moeder doen maar kon de feiten niet veranderen. Wel kon hij haar leven wat aangenamer maken. Hij proclameerde haar tot officiële 'Ambassadrice van de Gescheiden Vrouwen' en nam haar mee op tournee door de wereld. Zij exposeerden samen in New York, Berlijn, Londen en Parijs. Krijnen bedacht voor zijn moeder een glamourachtig sprookje waarin zij de hoofdrol speelde. In elke stad die zij aandeden waren persconferenties, foto reportage en nieuwe tentoonstellingen met werk waarin zijn moeder steeds figureerde. 'The sky was the limit'. Cees Krijnen transformeerde zijn moeder van slachtoffer van een echtscheidingsprocedure in een mediagenieke 'Grande Dame' met de wereld aan haar voeten.

Winner VSCD mime prize, Ons soort mensen, Kas en de Wolf (2002)

'De Verstekeling'
Krijnen stelde voor, geheel in de lijn van zijn oeuvre, om een smartlap te maken. Hij werd voor het schrijven van de tekst van 'De Verstekeling' ondersteund door de voormalig Toneelgroep Amsterdam-leider Gerardjan Rijnders. Frédérique Spigt omarmde het idee en wilde zorgdragen voor de muzikale compositie. De basis voor zijn levenslied was de onverwachte verschijning van de stiefmoeder van de kunstenaar tijdens zijn theaterstuk Hamlet. Dit eindigde in een aanklacht tegen Krijnen voor verbale bedreiging.

Websites: www.cinema.nl, www.nrc.nl, www.sudsandsoda.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.