kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ceres

Ceres was in de Romeinse mythologie de godin van de landbouw. Later werd zij gelijk gesteld aan de Griekse godin Demeter.

Ceres was speciaal de godheid van het graan en van de moederliefde. Naar verluidt werd zij in 496 voor Christus door de Romeinen als godin opgenomen tijdens een verwoestende hongersnood, toen een Sibyllisch orakel de adoptie van de Griekse godin Demeter aanbeval, samen met Kore en Iacchus.

Ceres werd vooral geëerd door vrouwen in geheime rituelen in het festival van Ambarvalia, in mei. Er was een tempel gewijd aan Ceres op de Aventijn in Rome. Haar festival waren de Cerealia of Ludi Ceriales ("spelen van Ceres"), die plaatsvonden vanaf de 3de eeuw voor Christus, en jaarlijks gehouden werden van 12 tot 19 april.

De eredienst aan Ceres werd vooral gevoerd door de plebeeërs, die de handel in graan domineerden. Er is echter weinig over de rituelen bekend.

Ceres wordt afgebeeld in de kunst met een scepter, een mand bloemen en vruchten, en een guirlande van graan.

Trivia
. Het Engelse woord voor granen, cereals, is afkomstig van de naam van Ceres.
. De dwergplaneet Ceres is naar haar genoemd.
. Volgens een mythe had Ceres Jupiter gesmeekt om Sicilië in de hemelen te plaatsen. Omdat het eiland een driehoekige vorm is, werd dat het sterrenbeeld Driehoek. De vroege naam daarvan was Sicilia.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ceres_(godin).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 861.