kunstbus
Dit artikel is 19-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cesare Pavese

Italiaans dichter, romanschrijver, criticus en vertaler, geboren 9.9.1908, gestorven 27.8.1950

Cesare Pavese - Lavorare stanca

Pavese was de zoon van een gerechtsbeambte in Turijn. Pavese studeerde literatuurgeschiedenis in Turijn en promoveerde in 1930 met een thesis over de poëzie van de Amerikaanse dichter Walt Whitman. Hij vertaalde verscheidene werken van Amerikaanse en Britse auteurs, die toen nieuw waren voor het Italiaanse publiek, waaronder Moby Dick van Herman Melville evenals werken van John Dos Passos, William Faulkner, Sherwood Anderson, Sinclair Lewis, Daniel Defoe, James Joyce en Charles Dickens.

Sinds 1930 schreef Pavese over Amerikaanse literatuur voor het tijdschrift La Cultura.

In de periode 1928 tot 1935 ontstonden zijn gedichten die in 1936 onder de titel Lavorare stanca (Werken is vermoeiend) verschenen.

In 1935 werd Pavese voor zijn kritiek op het regime van Benito Mussolini naar Calabrië verbannen. In deze periode begon hij aan zijn literair existentialistische dagboek Il mestiere di vivere, waaraan hij tot zijn dood werkte. Sinds 1938 had hij een vaste betrekking bij Uitgeverij Einaudi in Turijn.

Na de Tweede Wereldoorlog trad Pavese in de communistische partij en werkte als schrijver en daarnaast ook als journalist voor de linksgerichte krant "Unità". In 1950 maakte hij een einde aan zijn leven.

Zijn literair werk omvat proza, lyriek en essay. Centraal thema is de gedwongen eenzaamheid van de mens door ideologieën en sociale normen in de moderne maatschappij. Pavese's gedichten waren baanbrekend voor het neorealisme, dat in de jaren 50 in de Italiaanse kunst overheerste, en dat zich richtte tegen de wereldvreemde esthetiek (d'Annunzio, Marinetti) dat door het fascisme in diskrediet was geraakt.

Naast de romans Jouw land (1942), De maan en het vuur (1950), die zich afspelen in zijn geboortestreek Piemonte en de Gesprekken met Leuco (1947) die hij aan Lucianus ontleende, moet vooral zijn dagboek Leven als ambacht 1935-1950 worden vermeld. Het illustreert op een indrukwekkende manier Pavese's poëtiek en zijn ontgoochelingen in het leven.

Verdere werken: La letteratura Americana e altri saggi (1951).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 332.