kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chapman

Jake en Dinos Chapman

De kunstenaars Jake (1966) en Dinos (1962) Chapman zijn al jaren spraakmakend binnen de Britse en internationale kunstwereld.

Kenmerkend voor de kunst van het duo zijn de thema's seks en geweld, die vaak zeer gedetailleerd uitgewerkt zijn en soms op absurdistische en humoristische wijze gekoppeld zijn aan (kunst)historische, sprookjesachtige en mythische elementen.

De broers die spoedig na hun afstuderen aan het Royal College of Art als duo gingen werken, kregen vooral bekendheid door hun presentatie Chapmanworld in 1996 in het ICA in London. Sindsdien exposeren zij met regelmaat in binnen- en buitenland. Hun werk is onder andere vertegenwoordigd in de collectie van de Tate Gallery of Modern Art in Londen.

Berucht zijn de kunstenaars door de manier waarop ze beladen symbolen van nazi-Duitsland combineren met hedendaagse fenomenen als bijvoorbeeld het hamburgerbedrijf McDonald's.

De Chapmans werden beroemd met hun sculpturen van mannequins (paspoppen) met obscene deformaties aan het gezicht. Deze kleine, op kinderen lijkende figuren, hebben neuzen als penissen en monden als anussen. De figuren die behalve hun obscene vervormingen verder geslachtsloos lijken, zijn volkomen naakt en dragen de nieuwste sneackers van dat moment. Met deze beelden spelen zij met het beeld van kinderlijke puurheid en onschuld en begeven zij zich daarmee op het terrein van een van de grootste taboes van deze tijd. Bovendien verwijst de titel van dit werk onder andere naar de praktijk van genetisch manipuleren.

Het meest ambitieuze project van de kunstenaars tot nu toe is het werk Hell (1999-2000). Negen terraria, opgesteld in de vorm van een swastica, tonen een apocalyptisch landschap met daarin minutieus uitgewerkte, op Duitse concentratiekampen geïnspireerde gruweltaferelen. Duizenden figuurtjes van ongeveer zes cm hoog, soms anatomisch gedeformeerd en in nazi-uniform, geven zich over aan allerlei martelpraktijken. Door zijn omvang en extreme detaillering is Hell een waar visueel spektakel. Het is een wereld zonder genade waarin het licht van de Rede voorgoed lijkt uitgedoofd. Tegelijkertijd roept Hell ook associaties op met het werk van Francisco Goya en het absurdisme van Hieronymus Bosch en bevat het naast horror scenes sterk religieuze, historische en vooral ook humoristische elementen.

groninger-museum


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.