kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles Rochussen

Charles Rochussen (1814-1894)

Nederlands schilder, graficus, aquarellist, lithograaf, affiche-ontwerper, etser, illustrator van De Pleegzoon en van zeer vele romantische werken.

Geboren 1 augustus 1814 Kralingen (Rotterdam)

Charles Rochussen volgde van 1839 tot 1846 lessen aan de academie in Den Haag. Daarnaast genoot hij onderwijs van Wijnand Nuyen en Antonie Waldorp.

In 1845 werd de schilder lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam.

Amsterdam 1849 - 1869
In 1849 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij twintig jaar gewoond heeft, alvorens naar zijn geboortestad Rotterdam terug te keren.

Rochussen heeft verschillende buitenlandse reizen gemaakt, waarbij onder andere Duitsland, Frankrijk en België werden bezocht.

Rotterdam 1870 - 1894
gestorven 22 september 1894 Rotterdam.

Rochussen was een uitstekend schilder van kleine historiestukken en een aquarellist van formaat. Hij heeft veel boeken geïllustreerd en onder meer schilderijen van P.G. Vertin, J.W. Bilders en J.F. Hoppenbrouwers van figuren voorzien.

August Allebé en George Hendrik Breitner waren zijn bekendste leerlingen.

Tijdens zijn leven was hij beroemd en geacht, maar na zijn overlijden nam de waardering voor zijn werk sterk af, al is het nooit helemaal in de vergetelheid weggezakt. Zijn noodlot is dat hij wel heeft gebroken met de traditionele romantische stijl, maar dat de vernieuwing die hij in zijn werk bereikte niet zo'n radicale verandering inhield als die van de na hem komende Haagse School.

RKD Images


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.