kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles-François Daubigny

Frans schilder, graficus, illustrator en tekenaar van landschappen.

Leraar van Hippolyte-Camille Delpy, Louis Paul Sauvaige, Jules Jacques Veyrassat,
Invloed op Hermann Baisch, Peter Burnitz,

Geboren in Parijs 15 februari 1817, aldaar gestorven 19 februari 1878,
Zoon van Edme-François; vader van Cécile en Charles Pierre, zo ook van Bernard (*10-11-1853)

Daubigny was leerling van zijn vader. Zijn landschappen (althans de schetsen ervan) schilderde hij als één der eersten vaak in de natuur zelf.

Zijn vroege werken bestaan uit zorgeloze, lieflijke landschappen in een krachtig koloriet: zonnige bosjes, bloeiende bomen en rivieren. Later zocht hij meer het wezenlijke en liet hij het bijkomstige weg.

school van Barbizon
Schilderde vanaf 1834 in de omgeving van Parijs vlakbij Barbizon. Charles François Daubigny was één van de vroege vertegenwoordigers van de School van Barbizon. De schilder specialiseerde zich in riviergezichten en werkte ook geregeld in Villerville-sur-mer, een kustplaats aan de monding van de Seine. Net als zijn collega's werkte Daubigny veel buiten, waar hij zijn schilderijen in veel gevallen ook voltooide. Zeker voor zulke grote formaten was dit vrij ongebruikelijk.

Reisde in 1836 naar Rome waarna hij aan de École des Beaux-Arts studeerde.
Maakte kopieën naar Lorrain en Poussin.

Vanaf 1838 had hij geregeld tentoonstellingen in de beroemde Parijse Salon.
Sinds 1843 had hij een band met de School van Barbizon, maar behoorde er toch niet echt toe.

Eind jaren '30 beleefde hij zijn eerste grote successen met enkele landschappen uit de Franse bergstreek de Morvan, die tot de eerste werken van de openlucht schilderkunst behoren.

Belangrijk was de ontmoeting met de schilder Camille Corot in 1852, met wie hij in verschillende streken in Frankrijk schilderde.

Hij had een atelierboot (botin) gebouwd, waarop hij woonde en werkte, omdat hij zo dicht mogelijk bij de natuur wilde zijn. Daubigny hield van uitgestrekte vlakten, akkers in een helder licht en vooral van het water van vijvers en de glooiende oevers van de Seine en de Oise, die hij sinds 1856 vanaf zijn boot Le Botin schilderde. Zijn rivierlandschappen oefenden invloed uit op de impressionisten.

Dankzij zijn kennismaking met Gustave Courbet en de jonge Claude Monet maakt zijn werk een verdere ontwikkeling door.

Daubigny heeft het meest consequent het doel van de school van Barbizon nagestreefd. Hij geeft het licht en de sfeer een nieuwe functie, een voor de latere impressionisten belangrijke eigenschap. De kleur wordt het voornaamste middel voor het scheppen van de vorm.

In 1871 maakte hij met zijn zoon Karl een reis naar Nederland (dordrecht).

Daubigny was een belangrijk pleitbezorger van de impressionisten in de officiële Salon.

Van Gogh was een groot bewonderaar van Daubigny. De landschapschilder had lang in Auvers-sur-Oise gewoond. Toen Van Gogh in 1890 zijn laatste maanden in dit Noord-Franse dorp doorbracht, heeft hij de weduwe van de schilder ontmoet en de tuin bij hun huis in diverse werken vastgelegd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.