kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charlotte MoormanTV Bra

geboren 18 november 1933 Little Rock, Arkansas, gestorven 8 november 1991
Amerikaans celliste en performance kunstenaar

Charlotte Moorman was betrokken bij de Fluxus beweging van avant-garde en performance kunst en was bevriend en werkte samen met vele bekende kunstenaars van de late 20ste eeuw, waaronder Nam June Paik, John Cage, Joseph Beuys, Yoko Ono, Carolee Schneemann, Jim McWilliams en anderen.

Moorman studeerde cello vanaf haar tiende jaar en won een beurs voor Centenary College, waar ze in 1955 haar B.A. in muziek behaalde. Ze behaalde haar M.A. aan de universiteit van Texas in Austin en deed haar post academische studie aan de Juilliard school in 1962.

Moorman's carrière begon traditioneel in de concertzaal, maar ze voelde zich al snel aangetrokken tot de scene van de performance-kunst van de zestiger jaren. Moorman ging nauw samenwerken met de Koreaanse avant-garde kunstenaar Nam June Paik, met wie ze wereldwijd op tournee ging.TV Bra for Living Sculpture

Moorman was de organisatrice van het New York Avant-Garde Festival, een unieke barometer van internationale performance en installatie-kunst, die zich ontwikkelde tussen 1963 en 1980, uitgevoerd in concert zalen, Central Park, Shea Stadium, de Staten Island Ferry en Grand Central Station.

In 1966 creëerde Joseph Beuys zijn werk Infiltration Homogen für Cello, een met vilt bedekte cello, ter ere van Charlotte Moorman.

In 1967 werd Moorman bekend om haar performance van Nam June Paik's opera Sextronique, een topless performance die resulteerde in haar arrestatie op beschuldiging van 'Indecent exposure'. Zij kreeg voorwaardelijk. Hierna stond Charlotte Moorman bekend als de "topless cellist."

In 1969 voerde Moorman Paik's TV Bra for Living Sculpture uit met twee miniatuur tv's op haar naakte borsten. Ook memorabel was haar performance van Sky Kiss van Jim McWilliams op vele locaties, waaronder New York en Sydney (Australië), waarbij ze aan met helium gevulde weer-ballonnen hing of aan helder gekleurde oplaasbare beeldhouwwerken van Otto Piene hing.Nam June Paik, T.V. Cello, 1971

Behalve een groot performer van avant-garde kunst, was Moorman eveneens een belangrijke woordvoerder en onderhandelaar voor vooruitstrevende kunst, die erin slaagde de burocraten van New York en andere grote steden te bewegen tot medewerking aan en het faciliteren van controversiële en uitdagende performances. De Jaren van het Avant Garde Festival markeerden een periode van een bijzonder begrip, en goede relaties tussen avant garde kunstenaars en lokale autoriteiten.

In de late zeventiger jaren werd Moorman gediagnosticeerd met borstkanker. Ze onderging een operatie en verdere behandelingen opdat ze in de tachtiger jaren kon blijven optreden, ondanks pijn en achteruitgang in gezondheid. Ze stierf aan kanker in New York City op zevenenvijftigjarige leeftijd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.