kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christiaan Kuitwaard

Christiaan Kuitwaard werd in 1965 geboren te Sneek. Hij woont en werkt nu in Oldeberkoop.

Christiaan Kuitwaard koos op zijn 16de geen studie, maar het ruime sop bij de Koninklijke Marine. Vier jaar lang was hij beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine en bevoer hij de grote zeeën voor hij er achterkwam dat hij naar de kunstacademie wilde.

In 1985 en 1986 volgde hij lessen aan Academie Minerva te Groningen. Daarna zette hij zijn opleiding voort aan de Hogeschool van de Kunsten in Kampen waar hij in 1991 afstudeerde. Vanaf 1991 exposeerde Christiaan Kuitwaard regelmatig zijn werk in binnen en buitenland.

Wat meteen opvalt is de stilte, de rust en de eenvoud die zijn werk uitstraalt. Niet het geschilderde voorwerp, maar de schaduw daarvan, dat is wat Christaan Kuitwaard wil verbeelden. Belangrijker dan de aanleiding om te schilderen vindt hij het schilderij zelf: het doek, de verf, de actie van het schilderen. Christiaan Kuitwaard geeft de voorkeur aan kleine formaten. Hij weet desondanks een zekere monumentaliteit aan zijn werk mee te geven. Christiaan Kuitwaards werk ademt dezelfde poëtische, natuurlijke sfeer als het werk van onder anderen Willem van Althuis, Sjoerd de Vries, Rienold Postma, Evert de Graaf, Boele Bregman en Gerrit Benner, kunstenaars met tijdloos werk, gedreven, niet modieus.

Zijn werk doet denken aan het werk van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964). Morandi schilderde bijna alleen maar stillevens van witte vazen, flessen en kommen, waarbij het hem vooral ging om de vorm om de voorwerpen heen: de restvorm. De contouren van de voorwerpen ontstonden als het ware uit die zogenoemde restvorm. Morandi was een van de voornaamste vertegenwoordigers van de pittura metafisica, de magische schilderkunst uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, waar het om de diepere en raadselachtige betekenis van de dingen ging. Ook Kuitwaard roept die bewust of onbewust op door de verstilde sfeer in zijn schilderijen. Hij zegt overigens zelf over die stilte: ,,Schilderijen behoren rust uit te stralen. Een schilderij hangt daar maar. Bewegingloos aan de muur. Het enige dat voortdurend verandert, is het licht dat op het doek valt.'

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.