kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christiaan Paul Damsté

Recent verwierf het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek België zeefdrukken, litho's, houtsneden en aquatinta-etsen van de Arnhemse graficus, schilder en beeldhouwer Christiaan Paul Damsté (°1944). De schenking biedt een volledig overzicht van het zeer omvangrijke en gevarieerde oeuvre van de kunstenaar. Damsté die zich niet laat vastpinnen op één enkel stijlidioom, speelt in zijn grafische bladen met ritme, orde, vlakverdeling, structuur en vormelijke eenvoud. De exploratie van nieuwe visuele samenhangen of de reflectie over compositorische complexen, is eveneens aanwezig in de andere artistieke disciplines die hij beoefent. Een kruisbestuiving tussen de beeldtaal van de verschillende media is dan ook een logisch gevolg.

De vroege aquatinta-etsen van Damsté kenmerken zich door een evenwichtige ordening in het beeldvlak, eenvoud en een warme toon.
In het begin van de jaren zeventig experimenteerde de kunstenaar met het etsprocédé. Hij bracht handmatig vormen over op de etsplaat en combineerde deze met beeldelementen die op een fotografische manier werden verkregen en vervolgens in fasen werden ingeëtst. Nadrukkelijke figuratieve fotografische beelden werden op deze manier samengebracht met vrije grafische expressies.

De zeefdrukken van Damsté evolueerden over de jaren heen van bladen met streng geordende vormgehelen tot bladen met een vrijer, meer spontaan handschrift.
Damsté werkte graag door op de formele mogelijkheden van bepaalde thema's zoals landschappen en schroothopen. Het verkennen en aftasten van zulke onderwerpen resulteerde in grafiek (vooral houtsneden en zeefdrukken) met een seriematig karakter.

Het werk van Christiaan Paul Damsté was reeds te zien op talrijke solo- en groepstentoonstellingen in Nederland en Duitsland.
Tientallen openbare verzamelingen in België, Nederland en Duitsland bezitten tekeningen, grafisch werk, schilderijen, assemblages en sculpturen van Damsté: o.a. het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent, het Frans Masereel Centrum in Kasterlee, het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de Stichting Schloss Moyland in Bedburg-Hau.

Een beknopte biografie
1944 Geboren in Arnhem
1962-1967 Opleiding Monumentale Kunst aan de 'Akademie' voor Beeldende Kunsten in Arnhem
1967-1969 Opleiding Vrij schilderen en Grafiek aan de Koninklijke 'Akademie' voor Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch
1969-1970 Opleiding aan de Koninklijke 'Akademie' voor Schone Kunsten in Gent
1969-1976 Assistent Grafiek aan de Koninklijke 'Akademie' voor Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch
1972-1974 Docent Grafiek aan de Vrije 'Akademie' Psychopolis in Den Haag
Sinds 1980 Docent Ruimtelijke- en architecturale vormgeving aan de 'Akademie' voor Beeldende Kunsten in Arnhem
1981-1982 Docent Ruimtelijke vormgeving aan de 'Akademie' voor Beeldende Vorming In Amersfoort
1985-1986 Gastdocent voor Grafiek aan de Koninklijke 'Akademie' van Den Haag
1987 en 1989 Gastdocent in de klas van Franz Eggenschwiler aan de Staatliche 'KunstAkademie' in Düsseldorf


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 766.