kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christie's

Website: www.christies.nl
Toen James Christie (1730-1803) in 1766 begon met het houden van veilingen in onder meer wijn en….balen hooi, kon hij niet weten dat zijn bedrijf meer dan 200 jaar later ooit een vestiging in Amsterdam zou hebben én zou zijn uitgegroeid tot een van de vooraanstaande veilinghuizen in de wereld.
Christie's Amsterdam veilt een groot verscheidenheid aan goederen zoals meubelen, glas, porselein, Oude Meesters, 19e en 20e eeuwse schilderijen, Wijn, Chinees en Europees porselein, Art Nouveau en Art Deco, zilver en juwelen. Dit betekent circa 40 veilingen, die per jaar plaatsvinden in het pand van het voormalige Scheepvaartmuseum aan de Cornelis Schuytstraat 57.

Hoewel Christie's daar al ruim 20 jaar is gevestigd, zijn er nog altijd misverstanden rondom veilingen. Velen denken dat een koper over tenminste €25,000 zou moet beschikken om een kans te maken iets aan te schaffen, terwijl anderen vrezen dat er een entrée verlangd zou worden voor een kijkdag of om een veiling als toeschouwer bij te wonen. En ja, sommigen vrezen zelfs dat elk simpel gebaar, zoals met de vinger over de neus wrijven, geïnterpreteerd zou kunnen worden als een nieuw bod. Allemaal misverstanden. Alleen één ding klopt wèl-er wordt al lang geen hooi meer geveild.

Christie's historische ontwikkeling…
Door de eeuwen heen werd Christie's al snel een populair adres voor de high society uit die dagen èn voor verzamelaars en handelaren. In de eerste decennia van haar bestaan vonden bij Christie's enkele legendarische veilingen plaats, onder meer die van de schitterende juwelen van de-onthoofde-koningin van Frankrijk en echtgenote van Lodewijk XVI, Marie Antoinette; en van de collectie van de Hertog van Buckingham, die maar liefst 40 dagen duurde.

Op dit moment bezit Christie's 14 vestigingen waar veilingen plaats vinden-in onder meer Amsterdam, Genève, Hong Kong, Londen, Los Angeles, Melbourne, Milaan, New York, Parijs, Rome, Sydney, Tel Aviv en Zürich-terwijl Christie's tevens een network van filialen in meer than 90 landen handhaaft.

Het veilinghuis kent 80 verschillende categorieën-van speelgoedberen tot auto's; van Oude Meester schilderijen tot wijnen; en van violen tot scheepsladingen gezonken porselein, ook wel cargo's genoemd. Deze laatste categorie is een specialiteit van Christie's Amsterdam. In 1986 werden 160.000 stuks Chinees porselein geveild die afkomstig waren van een in circa 1645 gezonken schip in de Zuid-Chinese Zee. Deze veiling had een opbrengst van NLG 38.000.000 (€17,.244,000), véél hoger dan verwacht werd.

Recentelijk hielden Christie's Londen en New York veilingen die veel publiciteit haalden. Een collectie jurken van Diana, Princess of Wales, werden vlak voor haar dood in 1997 geveild voor verschillende goede doelen, en in 1999 haalde de veiling in New York van persoonlijke bezittingen van Hollywood-legende Marilyn Monroe de voorpagina's van bijna alle dag- en weekbladen in the wereld.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.