kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christo

christo geboren: 13 juni 1935 Gabrovo Bulgarije
Jeanne-Claude geboren: 13 juni 1935 Casablanca
(volgens JC op hetzelfde avonduur)

Christo is een Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar en zoon van een familie van industrielen. Jean Claude is een Franse kunstenares en dochter van een familie van militairen. De familiale omstandigheden van de kinderjaren van Christo en Jeanne-Claude zijn echter zo ingewikkeld dat daar niet veel over vermeld kan worden.

Christo
Christo studeerde van 1953 tot 1956 aan de Kunstacademie van Sofia. Zeer akademisch gerichte kunststudies die bepaald werden door het kommunistisch regime en waarbij elke vorm van vernieuwing uitgesloten was.

Eind 1956 trekt hij naar Praag vanwaar hij op 10 januari 1957 in een goederenwagon naar het Westen vlucht.

Via Wenen, waar hij een semester aan de Weense Kunstacademie studeerde, en Genève waar hij in leven blijft door verschillende jobs en het schilderen van portretten, spoort hij op 1 maart 1958 naar Parijs.

Christo is arm, vluchteling zonder paspoort, maar vol enthousiasme voor de Parijse kunstwereld, de galeries, de musea en de werken van de grote kunstenaars.

Om van te leven schildert hij ook hier portretten, signerend met de naam Javacheff. Zo maakt hij ook een portrettenreeks van Précilda, de vrouw van Generaal de Guillebon. Bij de Guillebons leert Christo Jeanne-Claude kennen. Zij is op dezelfde dag geboren en heeft na moeilijke kinderjaren in Marokko liefde en luxe gevonden toen haar moeder met de Generaal huwde die haar zijn naam gaf.

Eigenlijk passen Christo, de vluchteling en Jeanne-Claude, de mademoiselle van goede huize, niet bij mekaar, maar de passionele aantrekkingskracht en hun gedeelde liefde voor de kunst, wordt de basis van het leven en het werk van het meest merkwaardige kunstenaarsduo van deze tijd.

De eerste werken van Christo zijn al dan niet gelakte, verpakte of gestapelde blikjes en flessen. Zij worden gevolgd door talloze verpakkingen 'empaquetages'.

Christo kwam in 1958 in contact met de Franse Poptical-art beweging, nouveau-realisme, en heeft met hen samen op een paar groepstentoonstellingen gestaan.

In 1960 wordt hun zoon Cyril geboren.

Vanaf 1961 werken Jeanne Claude en christo samen.
Het allereerste project was een spontane assemblage met grote rollen papier en stof in de haven van Keulen ter gelegenheid van zijn eerste tentoonstelling in de galerij Haro Lauhus. Verder hebben zij in dit jaar in Keulen de projecten 'Inpakken van een openbaar gebouw, 'Opgestapelde olievaten' en 'verpakte dokwerken'.

In 1962 hadden zij het project 'Mur de Barils de Pétrole - Le Rideau de Fer' in Rue Visconti, Parijs... Het bouwen van de muur duurt amper een half uur, waarna de 240 vaten de straat tot op een hoogte van bij de 4 meter compleet barricaderen. Jeanne-Claude en enkele bekenden zijn aanwezig, waaronder: Jacques de Guillebon, haar stiefvader / Pierre Restany, vriend, kunstcriticus en de stichter van les Nouveaux Réalistes / Leo Castelli, New yorkse galeriehouder. Toevallige toeschouwers en bewoners van de straat stromen toe. Ook de politie komt langs maar kan ervan overtuigd worden dat dit niet om een politieke manifestatie gaat zodat de muur toch enkele uren als een 'kunstwerk' mag blijven staan.

In 1963 'Showcases'. In 1964 werkten zij aan 'Winkelpuien'.

De Christo's krijgen in het begin van de jaren zestig een trouwe kring van Europese kunstverzamelaars waaronder ook de Nederlandse families Becht en Visser. Toch besluiten ze te verhuizen naar New York waar ze in 1964 twee grote etages huren in Manhattan, een woonruimte en een atelier waar ze nu nog wonen en werken. Vanuit deze basis veroveren ze met hun projecten de wereld. Wat in het begin niet zo eenvoudig was aangezien Christo als staatloze burger zomaar niet kon reizen.

1966 : 'verpakte lucht' en 'ingepakte boom' in het Stedelijk van Abbe Museum van Eindhoven en 'Verpakking van 42.390 kubieke voet' in het Walker Art Center van Minneapolis.

1968 : 'Ingepakte fontein' en 'ingepakte middeleeuwse toren' in Spoleto. 'Ingepake Kunsthalle, Bern, Zwitserland. 'Verpakking van 5600 m3' op de documenta 4 van Kassel. 'Verpakte lucht van 85 meter hoog'.

1969 : Wrapped Coast, Australië. 'Wrapped Museum of Contemporary Art' in Chicago.

1970: Ingepakte monumenten voor Milaan.

1971 : ingepakt Museum Haus Lange, Krefeld. In 1971 kreeg Christo ook eindelijk het Amerikaanse Paspoort.

1970-1972 : Valley Curtain, Colorado (VS)

Na het project 'Valley Curtain' dat hij als student fotografeerde is Wolfgang Volz de officiële fotograaf voor Christo en Jeanne-Claude geworden. Wolfgang Volz is na al die jaren hun nauwste medewerker en heeft met zijn uitzonderlijk mooie foto's het werk van Christo en Jeanne-Claude voor velen over gans de wereld bereikbaar gemaakt. Aangezien de meeste werken van Christo en Jeanne-Claude tijdelijk zijn en enkel via de vele boeken, posters, het internet en tentoonstellingen kunnen bekeken worden. Wolfgang Volz, die bijgestaan wordt door zijn vrouw Sylvia, was ook projectleider van 'Wrapped Reichstag', 'Wrapped Trees' en 'The Wall'

1974 : Ingepakte romeinse muur, Via Veneto en Villa Borghese in Rome. Ocean Front, Newport, Rhode Island.

1972-1976 : Running Fence (VS), door de gemeenten Sonoma en Marin, California; 5,5 meter hoog en 40 km lang.

1977-1978 : Wrapped Walk Ways, Kansas City (VS)

1979 : project in wording; 'De Mastaba van Abu Dhabi', Arabische Emiraten.

1980-1983 : Surrounded Islands, Miami - Florida (VS)

1975-1985 : The Pont Neuf Wrapped (Inpakken van de Pont Neuf) Parijs (Frankrijk)

'The Umbrellas Japan-USA 1984 - 91'

'Wrapped Reichstag, Berlin, 1971- 95'. In 1995 ging na 24 jaar verzoeken indienen en eindeloos wachten de droom in vervulling na een stemming in het Duitse Parlement; de Rijksdag in Berlijn mocht worden ingepakt. 100.000m2 textiel, 15.600 meter touw en 200 ton staal. het evenement trekt 5 miljoen bezoekers.

'Wrapped Trees' - een project, gerealiseerd gedurende de koude novemberdagen in 1998. Christo en Jeanne-Claude pakken 178 bomen in op het domein van het museum, Fondation Beyeler en in het Berower Park in Riehen, Zwitserland.
Oorspronkelijk gepland om langer te blijven staan wordt het project ontmanteld na drie weken. Deze beslissing werd om esthetische redenen genomen en sloot beter aan bij de tijdelijkheid van de projecten van Christo en Jeanne-Claude

'The Wall', een installatie gerealiseerd in 1999 in een 110 meter hoge gastank. Deze constructie en een grote tentoonstelling over vorige projecten zijn negen maanden blijven staan. Midden in de gashouder [met een doorsnede van 110 meter en een hoogte van bijna 70 meter] is een muur van 13.600 oliedrums gebouwd. De muur zelf is 26 meter hoog, 7.23 meter breed en 68 meter lang en verdeelt de gashouder in twee halfronde ruimtes.

Het project 'Over The River' is volop in voorbereiding en zal waarschijnlijk in 2004 gerealiseerd worden. Dan zal de Arkansas River over een lengte van ruim tien kilometer overspannen worden met doorschijnend textiel, waardoor vanaf de rivier gezien de hemel en de wolken subtiel zichtbaar blijven.

The Gates - een project in voorbereiding voor het Central Park in New York. Een belangrijk project waar Christo en Jeanne-Claude al van 1979 aan werken. 7500 poorten van 4.9 meter hoogte met daaraan saffraankleurige doeken zullen alle wandelpaden in Central Park sieren, en dat over een totale lengte van 36 kilometer. Op 22 januari 2003 meldt Michael R. Bloomberg, Mayor of New York City, dat het project door de stad is goedgekeurd Het project zal in februari 2005 zestien dagen lang te zien zijn. Het is het eerste kunstproject van de Christo's in het openbaar in New York.

De Christo's noemen vanaf nu het project 'The Gates, Central Park, New York, 1979-2005'.
Burgemeester Michael R. Bloomberg van New York ziet verlangend uit naar het kunstwerk van de Christo's. Volgens hem zal het project zeker zo'n half miljoen toeristen extra trekken die naar schatting tussen de 72 en 136 miljoen euro in de stad zullen besteden. ,,In deze moeilijke tijden waarin we ons het liefst op onszelf terugtrekken, moeten we de creatieve geest laten doen gelden, die New York onderscheidt van welke stad dan ook.''
Christo en Jeanne-Claude en zullen zoals gewoonlijk het project zelf betalen door de verkoop van de voorbereidende tekeningen en collages van dit project en van vorige projecten.
Het inpakken van de Rijksdag kostte het stel dertien miljoen euro, voor de paraplu's moest het dubbele worden neergeteld. Jeanne-Claude heeft nog geen inzicht in de kosten van het Central Parkproject.'Het kost wat het moet kosten.'

2005 Christo begonnen aan "The Gates" in New York
Zevenduizendvijfhonderd poorten, behangen met oranjegele doeken zullen vanaf volgende maand een "rivier van goud" vormen in het New Yorkse Central Park. De in Bulgarije geboren, 69-jarige, Christo en zijn echtgenote Jeanne-Claude startten de werkzaamheden voor de opbouw van dit project. De rechthoekige poorten zullen vanaf 7 februari langsheen de 35 kilometers lange route doorheen het park geplaatst worden en vanaf 12 februari zullen de bezoekers gedurende zestien dagen kunnen genieten van de "glorieuze schoonheid" van The Gates.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.