kunstbus
Dit artikel is 28-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christoffer Wilhelm Eckersberg

Carl Christoffer Wilhelm Eckersberg

Deens schilder, Varnaes 2.1.1783 - † 22.7.1853 Kopenhagen Denmark

Eckersberg was een van de meest succesvolle schilder van Denemarken in de eerste helft van de 19de eeuw. Als onderwijzer ontwikkelde hij een fijngevoeligheid van een gehele generatie van landschapsschilders, inclusief zijn best bekende leerling Christen Købke.

Gedurende zijn lange carrière schilderde hij vele portretten, landschappen en marine onderwerpen, maar ook een groot aantal historische en mythologische onderwerpen.

Eckersberg had een voorkeur voor composities met een stevige tekening, gepaard aan een geraffineerd lichtgebruik. Hieruit spreekt het neoclassicisme dat hij had opgedaan als leerling van David tijdens zijn Franse reis tussen 1810 en 1813.

Hij geldt als de herschepper van de Deense schilderkunst. Zijn oeuvre bezit een ongewone natuurlijkheid maar is zwak in de kleur. Als portretschilder liep hij vooruit op de biedermeierstijl. (Summa)

Biografie
Eckersberg begon in de Kopenhagen Academy onder Abildgaard en in Parijs onder J.L. David. Eckersberg heeft een dagboek nagelaten van deze reis, wat een nauwkeurig document vormt van de lessen van David.

Na drie jaar verblijf vertrok hij naar Rome en was daar van 1813-16. Tijdens zijn verblijf in Rome maakte hij prachtige landschappen.

Hij keerde in 1816 terug naar Kopenhagen om professor te worden aan de Academie. Deze post behield hij tot zijn dood. Zijn onderwijs en zijn kunst waren van beslissende invloed op de instelling van een classicisme met een streng soort elegantie, een stijl die de hoofdstroom zal worden in de Gouden Eeuw van de Deense schilderkunst.

Rugnaakt (ochtendtoilet), 1837, olie, 31x25, Kopenhagen, Hirschsprunske verzameling
In Denemarken is de Biedermeierperiode onmiddellijk - zonder een romantische tussenperiode - overgegaan in het classicisme, dat in de eerste helft van de 19de eeuw nergens zo zuiver is geweest. Eckersberg was een leerling van David in Parijs en ging daarna naar Rome. Zijn leerling Kobke heeft het Deense Biedermeier eigenlijk tot ontwikkeling gebracht en kwam met zijn lichte vrije uitbeeldingen tot een kunst die doet denken aan Corot in zijn vroege periode. (KIB 19de 75)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.