kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christoph Fink

disciplines: Visual Arts
media: Drawing, Installations, Mixed media, Photo

Christoph Fink is een kunstenaar die kunst maakt van zijn reizen. Alle bewegingen die hij tijdens zijn tochten maakt zet hij om in grafieken en patronen. Met een chronometer, een fototoestel, een notitieboekje met carbonpapier, een rekenmachine en een geluidsopnametoestel probeert hij zoveel mogelijk vast te leggen van wat er met en rond hem gebeurt als hij op reis is. Nadien verwerkt hij als die gegevens tot kunstwerken op papier en in metaal of in geluidsinstallaties.

Christoph Fink noemt zijn fiets-, trein-, vliegtuig- en voetreizen 'bewegingen'. De tijd tussen het punt van vertrek en de bestemming zijn voor hem belangrijker dan het doel van de reis. Tijdens de reis probeert Cristoph Fink precies te begrijpen wat er gebeurt. Zo heeft hij de discipline of strategie ontwikkeld van het intensief condenseren van bepaalde reisperiodes. Gedurende die periodes maakt hij voortdurend notities en schetsen en beschrijft hij letterlijk alles wat zich aan hem voordoet: de wisselende bewolking, de neerslag, de bewegingen van de mensen, dieren en goederen. Zo vormen zich stapels gechronometreerde notities, fotomateriaal en geluidsopnames, wat dan later kan verwerkt worden in tijd/ruimte tekeningen en sculpturen. Hij probeert vorm te geven aan de complexiteit van de ervaring en aan een poëtisch onderzoek.

Zijn systemen zijn niet overzichtelijk maar geven daarmee des te duidelijker aan dat de mogelijkheden van systemen begrensd zijn, dat een totaal nooit is weer te geven. Fink verzamelt en ordent constant indrukken, belevingen, waarnemingen. Dit impliceert ook het continu -onbewust- maken van keuzes. Registreer je tijdens een wandeltocht de weersomstandigheden, afstandsberekeningen, het landschap, de bebouwing, het voedsel, de staat van het wegdek, ontmoetingen of zintuiglijke ervaringen? Fink doet het allemaal, en volgens een vast ritueel; vaste tijdsintervallen, vaste metingssystemen en achteraf de methodische verfijning. Gebruik makend van deze uiterst subjectieve methode plaatst Fink zich in een middelpunt qua tijd en ruimte. Abstrahering van de gegevens vormen een extra laag naast de waarneming van het moment, ter plaatse. Fink wil de beleving van een moment intensiveren en doorgeven. De gekozen vorm is een 'mentale sculptuur'.

Zijn werk was ondermeer te zien in Witte de With, Rotterdam; de Sao Paolo Biënnale, Brazilië; de Biënnale van Venetië; Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim, Antwerpen; Stedelijk museum Vander Kelen-Mertens, Leuven; Cleveland Institute of Art, Ohio; Drawing Center, New York…

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.