kunstbus
Dit artikel is 18-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christopher Wool

Geboren Chicago, 1955 is een Amerikaans schilder

Christopher Wool woont en werkt nu in New York.Sell The House Sell The Car Sell The Kids

Christopher Wool onderzoekt in zijn werken de grenzen van van het genre schilderen, of van schilderen binnen het schilderproces. Zijn werken zijn in wezen een continue ontbinding en rematerialisatie van compositie. Ze zijn een constante analyse van vorm, lijn, kleur, raamwerk, arrangement en representatie.

Hij is bekend geworden met stencil-achtige woord-schilderijen alsook met schilderijen van klimplant- en bloemenprints in de richting gaand van behang-achtige patronen. Hier stapelt hij lagen van silkscreen, stempels, schilderwerk en spuitwerk, bovenop elkaar.

In 1987 begon Christopher Wool met zijn tekstwerken, waarmee hij de grenzen van taal en zijn symbolische betekenis illustreert. Enkele voorbeelden hiervan zijn Riot, Prankster of Sell The House Sell The Car Sell The Kids. Wool geeft de woorden van deze tekst-schilderijen, waarvan de leesbaarheid verborgen wordt door onder meer de plaatsing van de letters, een nieuwe interpretatie.

In de vroege jaren negentig breidde Wool zijn vorm van typografie uit met duidelijke decoratieve versieringen, die doen denken aan behangpatronen. Het is duidelijk dat de bloemen niet als versiering bedoeld zijn, maar dat hij streeft naar een nieuwe definitie van wat is uitgebeeld. In alle schilderijen zit een breuk in de de perfectie. Door middel van subtiele verschuivingen en de eliminatie van details opent hij een ruimte gekarakteriseerd door de meest diverse toespelingen.

Christopher Wool is auteur van vele publicaties, waaronder in 2004 Drawings Of Beer On The Wall - New York, zelf uitgebracht in 2004 (44 uitgaven); 93 Drawings Of Beer On The Wall - New York, zelf uitgebracht in 1984 (4 uitgaven); 9th Street Rundown - Parijs Editie 7L, in 2001; Absent Without Leave - Berlijn DAAD, in 1993 (Met een speciale editie van 50); Cats In Bag Bags In River - Rotterdam, Boijmans van Beuningen, met begeleidende tekst van Glenn O'Brien, 1991 etc.

Wool's werk is overal ter wereld uitgebreid tentoongesteld.I Smell a Rat, 1989-94, alkydhars en acryl op aluminum

In 1984 had Wool zijn eerste solotentoonstelling in de Cable Gallery in New York.

Verder had hij solotentoonstellingen in 1989 in het San Fransisco Museum of Modern Art, in 1991 in het Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam en in de Kunsthalle van Bern.

In 1991 nam hij ook deel aan de tentoonstelling 'Metropolis' in de Martin Gropius Bau in Berlijn en in 1992 nam hij deel aan de Documenta IX in Kassel.

Hij had solotentoonstellingen in onder meer in Bruno Brunnet Fine Arts, Berlijn (1994); Galerie Samia Saouma, Parijs (1995); Galerie Gisela Capitain, Köln (1996); Luhring Augustine Gallery, New York (1997); het Museum of Contemporary Art, Los Angeles (1998), Carnegie Museum of Art, Pittsburgh (1998), Kunsthalle Basel (1998), Galerie Max Hetzler, Berlijn (1998); Centre d'Art Contemporain, Genève (1999); Fine Art, New York (2000); Luhring Augustine Gallery, New York (2001) en Secession, Wenen (2001) etc.

In 2006 had hij zijn eerste expositie in de Gagosian Gallery in Beverly Hills.

website: wool735.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.