kunstbus
Dit artikel is 07 03 2017 13:43 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claude Monet

Claude Monet in 1899 gefotografeerd door Nadar

 Franse schilder, geboren 14 november 1840 Parijs - overleden 5 december 1926 Giverny.

Claude Monet is de bekendste representant van de Franse impressionistische beweging.

Biografie
Claude Monet werd in 1840 te Parijs geboren, maar als kind verhuisde hij met zijn familie in 1845 al naar Le Havre, waar hij al de hele tijd zat te tekenen en vooral karikatuurtjes maakte.

In 1856 begint hij aan zijn opleiding waarbij hij in contact komt met de plein-air schilder Eugène Boudin, die een blijvende indruk op hem zal nalaten en hem zijn liefde voor het landschap door gaf.

In 1859 besloot monet dat hij een carrière als schilder wilde en vertrok naar Parijs, waar hij zijn studie voortzette in het Atelier Suisse.

Van 1860 tot 1862 verbleef hij als dienstplichtige in Algerije.

In 1862 ontmoette claude monet Jongkind en keerde hij terug naar Parijs. Daar raakte hij bevriend met Sisley, Renoir, Manet en Pisarro. De plaats waar hij met vele andere schilders ging schilderen was het bos van Chailly-en-Bièrre bij Barbizon in Frankrijk.

In zijn vroege werk was Claude Monet vooral beïnvloed door een vernieuwende stroming in de landschapsschilderkunst: de School van Barbizon. Deze schilders werkten veel in de open lucht en probeerden met name de atmosfeer van een landschap weer te geven. Monet ging nog een stapje verder: hij streefde ernaar de sfeer en het licht van een enkel moment te treffen.

Vanaf waarschijnlijk 1865 had Monet een relatie met Camille Doncieux. In 1867 werd hun eerste zoon, Jean, geboren in Parijs. Het paar trouwde in de zomer van 1870.

In 1870 reisde hij om de Frans-Duitse oorlog te ontvluchten naar Londen. Tijdens zijn verblijf in Londen ontdekt hij de landschappen van turner en Constable en al deze invloeden maken hem tot meester van het impressionisme.

Via Nederland keerde Monet in 1871 terug naar Frankrijk, waar hij zich in Argenteuil vestigde. In deze periode werd Monet kortstondig welvarend, omdat zijn schilderijen goed verkochten.

In Argenteuil schilderde hij het werk 'Impressie, opgaande zon' (Impression, soleil levant), dat op de eerste tentoonstelling van de Impressionisten werd geëxposeerd en zijn stijl een naam gaf. Zoals bekend werd de naam impressionisme bedacht door een Frans criticus die nogal spottend deed over dit eerste doek dat Monet in 1874 tentoonstelde.

Nadat zijn tweede zoon werd geboren verhuisde Monet in 1878 naar Vétheuil, waar hij een huis deelde met de bankier Ernest Hoschedé. In 1879 overleed zijn vrouw Camille.

Begin jaren 1880 werkte hij veel aan de Normandische kust.

Inmiddels leefde Monet samen met Alice Hoschedé en haar echtgenoot Ernest. Deze ongebruikelijke verhouding leidde tot veel geruchten en tot verwijdering van Monet van zijn collega-schilders. In 1891 zou Ernest overlijden, waarna Monet en Alice konden trouwen.

In 1883 verhuisde Claude Monet naar Giverny, waar hij in de jaren 1890 zijn beroemde tuin aanlegde, die zo'n belangrijke inspiratiebron zou vormen voor zijn latere werk. Claude Monet werd destijds in Giverny bezocht door een groot aantal Amerikaanse impressionisten die bij de grote meester inspiratie kwamen op doen.

De tuin in Giverny bestaat uit twee delen:
. Het eerste gedeelte bij het woonhuis is de bloementuin. Dit gedeelte heeft Monet gebruikt om met kleur en licht te experimenteren. De planten in deze tuin zijn als een kleurenpalet verweven, alle kleuren staan door elkaar (paars, rood, oranje, roze en geel). De gedurfde kleuren combinatie maakt deze tuin zo bijzonder.
. Het tweede gedeelte van de tuin is de watertuin. Deze tuin is bekend om z'n waterlelies (=Nymphaea) en het bruggetje met de blauwe regen (=Wisteria). Om de vijver staan bomen en heesters die in het water reflecteren, dit geeft een prachtig beeld. Denk maar aan zijn schilderijen.

In 1899 begint hij aan zijn cyclus van de waterlelies, waaronder de acht grote wandschilderingen die hij aan de Franse staat schonk. Hier krijgen de kleuren weer meer contact met hun object, maar ze geven nog altijd de persoonlijke kleurideeën van Monet weer.

In 1911 overleed zijn tweede vrouw Alice, gevolgd in 1914 door Monets oudste zoon Jean. Jean was getrouwd met de tweede dochter van Alice, Blanche. Blanche zorgde als weduwe voor de ouder wordende schilder.

Vanaf 1922 begonnen zijn ogen achteruit te gaan, hij kon minder goed zien en dat maakte het schilderen moeilijker. In 1923 kreeg hij zijn zicht terug door twee oogoperaties en zal nog vele schilderijen produceren tot zijn dood in 1926 op 86-jarige leeftijd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.