kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Clyfford StillGeboren 30 november 1904 Grandin North Dakota
Gestorven 23 juni 1980 New York

Amerikaanse schilder

Aanvankelijk werkte Clyfford Still in een surrealistische stijl, maar aan het einde van de veertiger jaren behoorde hij tot de belangrijkste pioniers van het abstract expressionisme. Opvallend bij zijn grote doeken is de monochromie van kleurvlakken, waarbij aan de randen wat andere vormen en kleuren zijn aangebracht.

De familie van Clyfford Still verhuisde achtereenvolgens naar Alberta in Canada en Spokane bij Washington.

Clyfford Still studeerde kunstgeschiedenis aan de Spokane University in 1926/27 en in 1931-1933, waarna hij tot 1941 kunstgeschiedenis doceerde aan het Washington State College in Pullman.

In de jaren dertig schildert Clyfford Still onder invloed van van Gogh en Cézanne abstracte figuren en landschappen, terwijl hij in de jaren veertig surrealistischer gaat schilderen, gebaseerd op mythologisch thema's en het onderbewuste.

Still bracht de zomers van 1934 en '35 door aan de Trask Foundation (nu Yaddo) in Saratoga Springs, New York. Van 1941 tot '43 werkte hij in oorlogsfabrieken in Californië.

In 1943 heeft Clyfford Still zijn eerste solotentoonstelling in het San Francisco Museum of Art en ontmoet hij Mark Rothko in Berkeley. In datzelfde jaar verhuisde Still naar Richmond, waar hij lesgaf aan het Richmond Professional Institute.

Toen Still in 1945 in New York was introduceerde Rothko hem bij Peggy Guggenheim, die hem in het begin van 1946 een solo-expositie gaf in haar galerie Art of This Century.1957

Later dat jaar keerde hij terug naar San Francisco en tussen 1946 en 1950 was Still als docent verbonden aan de California School of Fine Arts in San Francisco.

Clyfford Still had solo exposities in de Parsons Gallery in New York in 1947, 1950 en 1951 en in het California Palace of the Legion of Honor, in San Francisco, in 1947.

Still ontwikkelde rond 1947 zijn laatste schildersstijl van grote doeken met dikke, monochrome zwarte verflagen omlijst met felle kleuren.

In 1948, in New York, werkte Still met Rothko en anderen aan de ontwikkeling van het concept van de school die bekend werd als de Subjects of the Artist. Hij vestigde zich weer voor twee jaar in San Francisco voordat hij weer terugkeerde naar New York.

In 1950 verhuisde Clyfford Still naar New York en ging les geven aan het Hunter College en het Brooklyn College.

Hij nam deel aan de Documenta 2, Kassel in 1959. Een Still retrospectief vond eveneens in 1959 plaats in de Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, New York.

In 1961, vestigde Clyfford Still zich op zijn boerderij bij Westminster in Maryland.

Solo exposities van Clyfford Still's schilderijen werden gepresenteerd door het Institute of Contemporary Art van de universiteit in Pennsylvania in Philadelphia in 1963 en door de Marlborough-Gerson Galerie in New York in 1969-70.

In 1972 ontving Still de Award of Merit for Painting in 1972 van de Amerikaanse Academy of Arts and Letters, waarvan hij in 1978 lid werd. Voorts ontving hij de Skowhegan Medal for Painting in 1975. Ook in dat jaar opende een permanente installatie van een aantal van zijn werken in het San Fransisco Museum of Modern Art.

In 1980 had hij een expositie in het Metropolitan Museum of Art, New York. Clyfford Still stierf op 23 juni in datzelfde jaar in Baltimore.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 649.