kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

collage

Samengeplakt geheel.

In de muziek
Vooral in de modernere muziek toegepaste techniek, waarbij citaten uit andere werken uit de muziekliteratuur, soms vermengd met buitenmuzikale geluiden, worden vermengd tot een nieuwe geheel.

In de kunst
Een collage is een kunstvorm die gebruik maakt van uitgeknipte stukken papier, die op een ander papier of op schildersdoek geplakt zijn. De gebruikte materialen kunnen zijn knipsels uit kranten (tekst, foto's, advertenties), of foto's, tekeningen, gescheurde stukjes van een mislukte aquarel, etc. Het woord collage komt uit het Frans, van het werkwoord coller, waar het plakken of kleven betekent.

Toepassingen
De collage kan een hulpmiddel voor een kunstenaar zijn om de inspiratie op gang te brengen. Het is een techniek waarmee snel een resultaat bereikt kan worden, of een uitnodiging tot verder werken.

De techniek collage, maar dan minder letterlijk met schaar en lijm, kan ook toegepast worden in de film, muziek, literatuur en video. In het computertijdperk wordt papier vervangen door geknipte en geplakte delen van afbeeldingen. De woorden knippen en plakken worden nog steeds gebruikt, alsof het met schaar en lijmkwast gebeurt. Het resultaat kan een digitale collage genoemd worden.

Kunststromingen
De collage werd gebruikt door een kunstenaar als Picasso tijdens zijn kubistische periode. Picasso wordt dan ook als uitvinder van de techniek gezien. Juan Gris volgde hem al snel. Vooral werd de techniek toegepast in het Dadaïsme (1916-1920). Het wordt ook toegepast in het surrealisme, in de popart en in de Fluxus stroming.

Bekende collagekunstenaars
Georges Braque (kubisme)
Pablo Picasso (kubisme)
Juan Gris (kubisme)
Kurt Schwitters (dadaïsme)
Hannah Höch (1889-1978) (dadaïsme). Belangrijke werken van haar zijn:
Schnitt mit dem Küchenmesser durch die letzte Weimarer Bierbauchkulturepoche Deutschlands, 1919
Die ewigen Schuhplattler, 1933
Max Ernst (1891-1976) (surrealisme)
Raoul Hausmann (1886-1971) (dadaïsme)
Lee Krasner
Alexander Rodtschenko
Laszlo Moholy-Nagy
Ror Wolf (1932)
Richard Hamilton (popart)

Kunstverzameling met collages
De Verbeke Foundation beheert een uitgebreide kunstverzameling bestaande uit collages van de 20ste eeuw. Deze wordt tentoongesteld in een museale ruimte in de Vlaamse gemeente Kemzeke.

Zie ook Assemblage.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Collage.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 65.