kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Constantin Brancusizelfportret Brancusi

Geboren: Pestisani (Gorj) 1876
Gestorven: Parijs 1957
Roemeens geboren Franse beeldhouwer en pionier in abstracte-kunst.

Brancusi komt uit een grote boerenfamilie vanuit een district met een traditie van werken met hout.

Van 1894-1898 bezoekt Brancusi de kunstnijverheidsschol van Craiova en daarna volgt hij een opleiding als beeldhouwer aan de kunstacademie in Boekarest (1898-1902).

In 1903 reist Constantin Brancusi via München naar Parijs waar hij in 1904 aankomt. Toen het paradijs van de nieuwe kunst. Hij studeerde twee jaar lang in het atelier van Antonin Mercié aan de École des Beaux-Arts. Zijn eerste sculpturen die in 1907 tentoongesteld werden op de 17e Salon van La Société nationale des Beaux-Arts, waren naturalistische gipsen en bronzen beelden. Deze maakten indruk op Rodin die hem daarop uitnodigde zijn assistent te worden. Hoewel Brancusi Rodin zeer bewonderde verliet hij diens studio al na een paar weken.
In die tijd werkte Constantin Brancusi al aan de eerste versies van zijn beeld De kus.

In plaats van de in die tijd gebruikelijke methode van eerst in klei boetseren en daarna gips of bronzen afgietsels te maken, stelde Brancusi er een eer in om direct in het materiaal te kerven.slapende muze

Brancusi was al afgestapt van het weergeven van de uiterlijke verschijning van zijn objecten: zijn ambitie was nu het wezenlijke te vangen van zijn subjecten door zijn oppervlakken te ontdoen van details. Hij vereenvoudigde zijn vormen tot elementaire abstracte vormen.
Zijn Slapende Muze 1909 is een vroege fase van zijn ontwikkeling naar pure vorm. In de volgende jaren maakte Brancusi vele versies van zijn Slapende Muze en De Kus.

Een tweede kenmerk van Brancusi's kunst is het gevoel dat hij bezat voor zijn materialen, geërfd van de cultuur van zijn afkomst. In tegenstelling tot de op dat moment gangbare gewoonte om werklieden in dienst te nemen voor het snijden van het materiaal, werkte Brancusi vanaf 1910 zelf met het materiaal.De Kus

In zijn stenen sculptuur De Kus zie meer voorbeelden subject.
Eveneens blijkt uit De Kus net zoals uit vele van zijn werken gesneden uit steen of hout, zijn respect voor archaïsche en primitieve sculpturen.

Brancusi raakte bevriend met Modigliani, Rousseau en Léger en komt in contact met de kubisten.

Brancusi's beeldhouwwerk kreeg internationale bekendheid door de Armory Show in New York, waaraan hij deelnam in 1913. Hij bezocht New York vier keer en zijn werk werd hier regelmatig geëxposeerd. Zijn werk werd populair in Frankrijk, Roemenië en de Verenigde Staten. Verzamelaars kochten zijn werk en critici prezen hem.

In 1914 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de galerie van Afred Stieglitz.

Van 1914-1918 vervaardigde Brancusi zijn belangrijkste houten beelhouwwerken. In 1918 begon Brancusi aan zijn serie Eindeloze kolom en probeerde hij de grenzen tussen beeldhouwkunst en architectuur op te heffen.

Vele van zijn onderwerpen in marmer en gepolijst brons werden telkens weer herhaald en verfijnd in zijn zoektocht naar eenvoud en perfectie.
Zijn Brancusi zijn eigen studio in Parijs aan de 8 Impasse Ronsin. Hij besteedde veel aandacht aan de ordening van zijn beelhouwwerken, hij documenteerde ieder werk en zijn plaatsing in een belangrijke verzameling foto's. In 1927 werkte Isamu Noguchi als studio assistent voor Brancusi en deze leerde hem steenhouwen en houtkerven.

Brancusi's werk, heeft in tegenstelling tot de cerebrale aanpak van zijn avant-garde collegasculpteurs uit zijn tijd, de moderne sculptuur veel beïnvloed. Zijn pure symbolische vormen hadden grote invloed op navolgende generaties beeldhouwers.

In 1937/38 reisde Brancusi naar India, waar hij een niet uitgevoerde tempel ontwierp voor de Maharajah van Indore. Voorts voerde hij een enorm sculptuurproject uit in het Roemeense stadje Tîrgu-Jie, met onder meer de Eindeloze kolom, de Poort der Kussen en de Tafel der Stilte.

In 1938/39 bezocht Brancusi Egypte, Nederland, Roemenië en de Verenigde Staten. In 1952 werd hij Frans Staatsburger.

Bij zijn overlijden liet Brancusi de inhoud van zijn studio na aan het Museum van de Kunst in Parijs op voorwaarde dat de studio in zijn geheel in het museum geplaatst zou worden.

website: www.brancusi.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.