kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelis Bisschop

Cornelis Bisschop

Noord-Nederlandse schilder, tekenaar van portretten en vanitasstillevens

Geboorteplaats/datum Dordrecht 1630-02-12
Sterfplaats/datum Dordrecht 1674 - (21 januari 1674 begraven)

Naamsvariant Cornelis Busschop, signeerde vaak: Busschop

Bisschop was een veelzijdig kunstenaar. Hij schilderde historiestukken, portretten en genrestukken, beïnvloed door zijn leermeester Ferdinand Bol en Nicolaes Maes. Als een van de eersten experimenteerde hij met 'uytgesneden schilderijen': losse, geschilderde figuren, die als decoratie werden neergezet - zoals bij haardpoppen gebeurde. Het was een tamelijk winstgevende familiezaak, die Bisschops kinderen na zijn dood voortzetten.

De veelzijdige schilder Cornelis Bisschop uit Dordrecht ging ca 1650 in Amsterdam in de leer bij zijn stadsgenoot Ferdinand Bol. De invloed van Bol blijkt duidelijk uit de sterke licht-donkercontrasten in Bisschops schilderijen. Inspiratie voor zijn huiselijke genretaferen haalde Bisschop uit de werken van Nicolaes Maes en Samuel van Hoogstraten. De drie schilders blonken uit in hun nauwkeurige weergave van complex perspectief.

In 1653 vestigde Bisschop zich in Dordrecht, huwde in hetzelfde jaar, en bracht hier bijna zijn hele carrière door.
Het is opmerkelijk hoe wijdverbreid Bisschops reputatie was onder zijn tijdgenoten in binnen- en buitenland, ondanks dat zijn loopbaan zich vrijwel alleen in Dordrecht afspeelde. Zo werd hij volgens kunstenaarsbiograaf Arnold Houbraken in 1674 gevraagd om als hofschilder voor de koning van Denemarken te werken. Ook de Franse koning Lodewijk XIV behoorde tot zijn clientèle. Zijn werkplaats werd door verschillende kunstkenners bezocht.

Onder zijn leerlingen bevonden zich zijn zonen Jacobus- en Abraham van Bisschop en Margaretha van Godewijk.

Websites: Lexicon Rijksmuseum Amsterdam, www.rkd.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.