kunstbus
Dit artikel is 23-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelis De Vos

Zuidnederlands schilder, ca. 1584 Hulst - 1651 Antwerpen.

Samen met zijn broer Paulus de Vos was hij leerling van D. Remeeus en werd hij in 1608 meester, in 1618 deken en in 1620 opperdeken van het Sint-Lucasgilde te Antwerpen. Hij leidde 27 jaar zijn eigen atelier en was tevens kunsthandelaar. Hij werkte samen met Jordaens aan de versiering van de stad Antwerpen ter ere van de kardinaal-infant. Hij was de schoonbroer van Snijders.

Hij schilderde godsdienstige en historische taferelen, waarbij hij zich qua vorm en compositie soms op het werk van Rubens inspireerde. Tot zijn beste werken behoren zijn knappe groepsportretten, waarvan de compositie vaak op een 16de-eeuws schema is gebaseerd.

Hij is één van de voornaamste portretschilders van na Rubens, Van Dijck en Jordaens. Zijn portretten hebben een verzorgde uitvoering maar vertonen een gebrek aan uitdrukkingskracht. Een schitterend portret is dat van Abraham Grapheus (Antwerpen, K.M.S.K.).

Ander werk: St.-Norbertus verzamelt de heilige ouwels en de gewijde vaten, opgeborgen tijdens de dagen van de Tanchelmse ketterij (ibid.). (Summa; ?; Artis Historia)

Werken:
. De kinderen van de schilder (Magdalena en Jan-Baptist), ca. 1622, olieverf op doek, 78x92, Berlijn, Gemäldegalerie
Vroeger verkeerdelijk dochtertjes van de schilder genoemd. Het gaat immers om Magdalena (3 jaar) en Jan Baptist (2 jaar). (?)

. De schilder en zijn familie, 1621, olieverf op doek, Antwerpen, K.M.S.K.
Ontroerend in zijn oprechtheid waarmee hij zijn huiselijk geluk afbeeldt. Getekend en gedateerd aan de rechterkant, op de armleuning van de zetel: C. DEVOS FECIT ANNO 1621. Hij is dan 37 jaar oud. Susanna de Cock, zijn vrouw, is nog heel jong. Ze zijn nog niet zo lang getrouwd en hebben al twee kinderen... Zij zijn gelukkig. Susanna de Cock draagt het lange kleed uit de eerste helft van die eeuw. Het nauwsluitende lijfje heeft een rijk geborduurd plastron. De kinderen zijn minder stijf ingepakt dan de moeder. Kleine kokette Magdalena met sieraden getooid. (Artis Historia)

. De schilder en zijn familie, 1630-35, olieverf op doek, 145x204, Gent, K.M.S.K.
Niet gesigneerd en gedateerd. Het bevat de typische kenmerken van de stijl van de kunstenaar: soberheid in de horizontale opmaak, bescheiden voorkomen van de figuren, expressieve gelaatstrekken en afwisseling in de delicate schakeringen van het koloriet. Het behoort tot de meest vruchtbare periode van de meester. (eeuw 282)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.