kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelis Springer

Cornelis Springer (1817-1891)

Nederlandse aquarellist, etser, lithograaf, schilder,

Een van de belangrijkste romantische Nederlandse schilders is de stadsportrettist Cornelis Springer. Springer wordt beschouwd als beste onder de verschillende collega's die in hetzelfde genre werkten, zoals P.G. Vertin en A. Eversen.

Geboren te Amsterdam 25 mei 1817, gestorven te Hilversum 20 februari 1891.

1827 Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam)

Cornelis Springer kreeg zijn schildersopleiding bij Hendrik Gerrit ten Cate en daarna bij Kaspar Karsen en Jacobus van der Stok. Hij is zelf leraar geweest van o.a. Leraar van Adrianus Eversen,
Johan Conrad Greive en Johan Adolph Rust.

In zijn vroege jaren schilderde hij ook wel landschappen, maar al snel legde de schilder zich toe op het vervaardigen van stadsgezichten. Springer kwam uit een familie van bouwkundigen en had een goede kennis van architectuur. Bekend werd hij als schilder van nauwkeurig uitgevoerde stadsgezichten met veel zonlichteffecten en zijn vele schilderijen van stadhuizen van allerlei steden. Heeft een enkel landschap en kerkinterieur geschilderd. Een interieur van zijn hand is zeldzamer.

Door het grote doek dat hij samen met Karsen schilderde ter gelegenheid van de Rembrandtfeesten in Amsterdam, 'Gezicht op Den Haag vanaf de Delftse Vaart in de 17de eeuw', vestigde hij zijn naam voorgoed.

Hij verbleef verschillende keren kort in Brussel (1860 en 1867), Oosterbeek en Duitsland, maar werkte vooral in Amsterdam. Hij reisde wel heel Nederland door om potloodschetsen te maken. Deze schetsen werkte hij in zijn atelier uit tot stadsgezichten, die grotendeels - op een enkel detail na - correspondeerden met de werkelijkheid.

Zie ook Lexicon Rijksmuseum Amsterdam, RKD Images,


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.