kunstbus
Dit artikel is 19-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cosimo Rossellidetail wonder van het sacremant
v.l.n.r. Marsilio Ficino, Giovanni Pico della Mirandola en Agnolo Poliziano
1485 Het wonder van het sacremant geschilderd door Pico della Mirandola (1463-94), Marsilio Ficino (1433-99) en Cosimo Rosselli

Italiaanse Renaissanceschilder (Florence 1439 - 7 januari 1507 aldaar ).

De Florentijnse schilder Rosselli zou volgens verschillende documenten in zijn vroege jaren, tussen 1453 en 1456, in de studio van Neri di Bicci hebben gewerkt. Naast zijn leermeester nam hij ook Benozzo Gozzoli als voorbeeld. Rosselli schilderde in narratieve trant altaarstukken, portretten en fresco's.

Vanaf 1559 wordt hij genoemd als zelfstandig kunstenaar. Zijn eerste bekende werken zijn de fresco's in de Salutatikapel in de kathedraal van Fiesole die stammen uit 1462-1466.

In 1481 reisde hij naar Rome om te assisteren bij het decoreren van de Sixtijnse kapel. Cosimo Rosselli was wellicht de minst getalenteerde van de schilders die in de Sixtijnse kapel werkten. Hij maakte er met zijn team met daarin o.a. Biagio d'Antonio Tucci vier fresco's: twee op de noordwand met scènes uit het leven van Jezus, en twee op de zuidwand over Mozes.

Zijn belangrijkste werk is het fresco van het wonderlijke sacrament in de Sant'Ambrogio in Florence uit 1485 (zie afbeelding).

In de laatste jaren van zijn leven vervaardigde hij degelijke, maar weinig vernieuwende altaarstukken, voorbeeld hiervan is de Madonna met kind en heiligen in de Accademia te Florence.

Fra Bartolomeo en Piero di Cosimo behoorden tot zijn leerlingen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cosimo_Rosselli

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 721.