kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cristofano AlloriItaliaans kunstschilder, geboren 17 oktober 1577 Florence - overleden 2 april 1621 aldaar.

Cristofano Allori behoorde tot de late Florentijnse maniƫristische school. Zijn werken worden gekarakteriseerd door de getrouwe weergave van de werkelijkheid en de technische perfectie. Zijn technisch talent wordt onderstreept door het feit dat men gedurende een tijd dacht dat kopies die Allori had gemaakt van Correggio's werken van de hand van Corregio zelf waren. Hij was een gewaardeerd landschapsschilder, o. a. door zijn degelijke studies naar model en natuur. Verder schilderde hij ook bijbelse taferelen.

Biografie
Cristofano Allori was aanvankelijk in de leer bij zijn vader, de Italiaanse kunstschilder Alessandro Allori. Later raakte hij meer betrokken bij de School van Bologna en nam hij afstand van het maniƫrisme. Cristofano was ontevreden met de moeilijke anatomische tekeningen van zijn vader en diens koude kleurenpalet en ging in de leer bij Gregorio Pagani (1558 - 1605).

Judith met het hoofd van Holofernes (1610, Palazzo Pitti). De vrouw die model stond voor Judith was zijn minnares Mazzafirra. Men neemt ook aan dat het hoofd van Holofernes dat van de schilder zelf is.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cristofano_Allori.Pageviews vandaag: 150.