kunstbus
Dit artikel is 18-01-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cy Twombly

Amerikaans schilder, beeldhouwer en fotograaf geboren 25 april 1928 Lexington Virginia

Amerikaanse schilder die vanuit het abstract expressionisme zijn eigen beeldtaal ontwikkelde die aan schriftuur doet denken.

Biografie
Op 25 april 1928 wordt Cy Twombly (oorspronkelijk Edwin Parker Twombly junior) geboren in Lexington Virginia. Zijn vader Edwin Parker Twombly, een pitcher voor de Chicago White Sox, werd ook wel "Cy" genoemd naar Cy Young een honkbalgrootheid.

Twombly studeert van 1948 - 1951 aan de School of the Museum of Fine Arts te Boston en aan de Washington and Lee University in Lexington, Virginia. Van 1950 tot 1951 studeert hij aan de Art Students League te New York bij Will Barnet, Morris Kantor en Vaclav Vytlacil. Hier leert Twombly Robert Rauschenberg kennen, die hem uitnodigt naar Black Mountain College te komen, Beria, North Carolina. Hij studeert hier in 1951 en 1952 bij Franz Kline, Robert Motherwell en Ben Shahn. Ook leert hij John Cage kennen.

In 1951 heeft hij zijn eerste Solotentoonstelling in de Kootz Gallery in New York.

Samen met Rauschenberg reist Twombly in 1952 door het Zuiden van de V.S. naar Cuba. Eveneens in 1952 maakt een reisstipendium van het Richmond Art Museum in Virginia het mogelijk voor hem om naar Europa en Noord-Afrika te reizen, waarbij hij Frankrijk, Spanje, Italië en Marokko bezoekt en Robert Rauschenberg in Casablanca treft. Met hem reist hij verder naar Marrakech en vandaar over het atlasgebergte naar Tétouan, waar hij de Amerikaanse schrijver Paul Bowles ontmoet. In 1953 keren beide kunstenaars via Madrid en Barcelona naar Rome terug.

Twombly keert in 1953 terug naar de VS en deelt zijn atelier met Robert Rauschenberg in New York In datzelfde jaar hebben ze een gezamenlijke tentoonstelling in de Stable Gallery in New York. In de herfst van 1953 moet Twombly in militaire dienst.

Midden jaren vijftig komt Twombly naar voren als een prominente figuur binnen een groep kunstenaars die in New York werkt waarvan Robert Rauschenberg en Jasper Johns ook deel uitmaakten.

In 1955/56 doceert hij aan het Art Department van het Southern Seminary College, Buena Vista Virginia.

In 1957 vestigt Twombly zich in Rome.

In 1959 trouwt Twombly in New York met Tatiana Franchetti. In Lexington Virginia huurt hij een atelier, waar hij een serie van 10 grootformaat schilderijen creëert voor een tentoonstelling in de Leo Castelli Gallery, die echter nooit getoond worden. Met zijn vrouw reist hij naar Cuba en Mexico. In datzelfde jaar wordt in Rome zijn zoon Cyrus Alessandro geboren.

Twombly zal nog vele malen heen en weer reizen tussen Europa en de VS.

In 1964 wordt Twombly uitgenodigd om deel te nemen aan de Biënnale van Venetië. In 1977 en 1982 neemt hij respectievelijk deel aan de Documenta 6 en 7 van Kassel.

In 1968 organiseert het Milwaukee Art Center zijn eerste retrospectief. In 1982 heeft Twombly een overzichtstentoonstelling van beeldhouwwerken in het Museum Haus Lange Krefeld; in 1984 heeft hij een retrospectief van schilderijen en tekeningen in de Kunsthalle Baden-Baden; in 1987 een overzichtstentoonstelling in het Kunsthaus Zürich; ; in 1988 in het Musée National d'Art Moderne/Centre Georges Pompidou te Parijs; in 1994 een Retrospectief in het Museum of Modern Art New York, NY en deze reist tevens naar de Nationalgalerie van Berlijn; in 1997 een expositie van schilderijen, beeldhouwwerken en papieren werken in Galerie Karsten Greve Köln; in 2002 een solotentoonstelling in het Pinakothek der Moderne te München.

De Italiaanse architect Renzo Piano ontwierp in 1995 voor de Menil Collectie een tentoonstellingsruimte, de Cy Twomble Gallery, die zo'n 30 werken sinds 1954 van Cy Twombly herbergt en die in samenwerking met de kunstenaar op de werken afgestemd werd.

In 2001 is Twombly de winnaar van de Gouden Leeuw voor Hedendaagse Kunst op de Biënnale van Venetië.

De Europese retrospectieve tentoonstelling Cy Twombly: Cycles and Seasons opende in juni 2008 in het Tate Modern te Londen met daarna versies in het Guggenheim Bilbao en het Museum voor Moderne Kunst in Rome in 2009. Andere exposities: Cy Twombly: The Natural World, Selected Works 2000-2007 in het The Art Institute of Chicago in 2009 en Sensations of the Moment het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Wenen in 2009.

websites:
. Gagosian Gallery
. artnet

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.