kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dan Flavin

Amerikaanse Object-Kunstenaar, Geboren 01.04.1933 te New York

Flavins werk wordt gekenmerkt door reeksvormige structuren, geometrische vormen en industriƫel materiaal. Dan Flavin werd bekend door zijn lichtsculpturen. Constructies, die bestonden uit gloeilampen en tl-buizen. Zijn oeuvre kan daardoor gerekend worden tot de minimal art. Dan Flavin zag de tl-buizen vooral als een handig en goedkoop basismateriaal.

1953 - Opleiding als meteoroloog bij de Amerikaanse luchtmacht. Flavin dient als meteoroloog in de Koreaanse Oorlog.

In 1956 begon Dan Flavin aan een studie aan de School for Social Research in New York. Ook volgde hij een kunsthistorische opleiding aan de Columbia Universiteit (1957-1959). Als kunstenaar was Dan Flavin dus grotendeels autodidact.

Op zijn eerste solotentoonstelling in 1961 stelde Dan Flavin aquarellen en abstracte constructies ten toon in de Judson Gallery, New York. Later dat jaar begon hij met de vervaardiging van sculpturen, waarin licht een grote rol speelde.

In 1963 trad Dan Flavin voor het eerst met zijn tl-buizen voor het voetlicht met de tentoonstelling 'Diagonal of May 25, 1963', dat bestond uit een enkele, onder een hoek van 45 graden opgehangen, gele tl-buis.

Zowel constructie, aantal buizen en de kleur van het licht worden afgestemd op de locatie van het kunstwerk. Ook met de weerkaatsing van het licht op de wand of de vloer houdt Flavin rekening maar ook opzichzelfstaande sculpturen missen echter hun uitwerking op de omgeving niet.

1966 deelname aan de tentoonstelling van Minimal Art, 'Primary Structures', in het Jewish Museum, New York.

1967 Docent aan de University of North Carolina.

In 1968 en 1977 neemt Dan Flavin deel aan de Documenta 4 en 6, Kassel.

1973 Gastdocent aan de University of Bridgeport, Connecticut.

In 1992 schonk het Gugenheimmuseum in New York tijdens de eerste tentoonstelling na de verbouwing aandacht aan vooral de grotere Neon-sculpturen van Dan Flavin.

1996 Decoreert de gevel van het Museum voor Moderne Kunst in Berlijn met groene en blauwe neonbuizen.

Gestorven: 29.11.1996 Riverhead (N.Y.)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.