kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dan Van Severen

Belgische beeldhouwer, schilder, tekenaar, graficus, docent aan academie, geboren 8 februari 1927 in Lokeren - overleden 15 februari 2009 in Gent.

'Je kunt maanden denken over het neerzetten van één enkele lijn, en toch begint bij de feitelijke handeling alles opnieuw...'

Dan (of Daan) Van Severen was een van de meest radicale figuren uit de Vlaamse naoorlogse schilderkunst. Omdat hij zich concentreerde op eenvoudige vormen als het kruis of het vierkant, in enkele elementaire lijnen. En omdat hij steeds verder doorging in dat proces van vereenvoudiging en uitzuivering. Met minimale middelen trachtte hij zoveel mogelijk te zeggen. De realiteit kan het beste worden benaderd door abstractie was zijn mening.

Abstracte werken met grijstinten en geometrische figuren waren zijn handelsmerk. Zijn tekeningen evolueerden in de loop der jaren, maar bestonden in essentie slechts uit enkele minimalistische potlood- en houtskoollijnen.

Obsessioneel wendt hij in zijn werk bijna steeds dezelfde strenge motieven aan van vierkant, rechthoek, ruit, cirkel, ovaal. Uit de combinatie van vierkant en rechthoek distilleert hij de kruis-vorm. Het zijn tekens en symbolen van alle tijden. Het gebruik van een beperkte reeks van kleurtonen versterkt de symbolische sfeer en ondersteunen het meditatief karakter.
Om zijn vormen gevoeliger te maken, streeft hij naar een onduidelijke begrenzing van de vlakken. Daardoor wordt de geometrie aangetast en doet hij afstand van het strenge en het koude van de liniaal.
- (Belgische Schilderkunst. Zijn doorbraak begon in 1959 op de Biënnale van Parijs en in 1960 op de tentoonstelling G58 in het Hessehuis te Antwerpen. Nadien vinden we hem terug in alle grote internationale kunstmanifestaties.

De Van Severens vormen een artistieke dynastie. Zijn zoon, de in 2005 overleden meubelontwerper en designer Maarten Van Severen (1956-2005) geniet internationale bekendheid. Diens broer Fabian is ontwerper en zijn kleinzoon Maarten architect.

Werk van Dan van Severen is terug te vinden in ondermeer het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (Smak), het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MuHKA) en het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) in Oostende.

Biografie
Dan van Severen, zoon van een huisschilder en smid, werd in 1927 in Lokeren geboren. Dit is het begin van een leven dat balanceert tussen chaos en orde, gedreven door een gevoel van ongenoegen,... een verlangen naar harmonie. (Leo Van Damme, Dan Van Severen, Visions, 1982)
Zelf zegt hij: 'Kunst ontstaat uit een gemis.'

Tijdens de tweede wereldoorlog koos hij voor een opleiding schilderkunst aan Sint-Lucas in Gent (1941-1948). In 1949 trok hij naar Antwerpen. Hij zette er zijn studie voort aan het Hoger Instituut van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (1951-1954). In zijn atelierwerk is hij gefascineerd door het thema van de gekruisigde Christus.

1953 Italië

Dan van Severen werkte vooral op doek en papier. Vanaf de jaren vijftig zal zijn vocabularium steeds verder vereenvoudigen. Er ontstonden een groot aantal werken, waarin grijze vormen overheersen op een blauwe of bruine achtergrond.

Aanvankelijk werkt hij met een donker, doorleefd koloriet. Geen sappige matière. De omslachtige praktijk van olieverf moet langzamerhand plaats maken voor het lichtere tempera, Chinese inkt, grafietpotlood en houtskool.

Dan van Severen was geen purist of fundamentalist, die zich beperkte tot horizontalen en verticalen. Zijn abstracte kunst was gebouwd op eenvoudige geometrische motieven: vierkant, rechthoek, ruit, cirkel en ovaal. Cirkels en rechthoeken gaan in het werk van Van Severen een dialoog aan. Zijn tekeningen bestonden soms uit een enkele lijn. Ook zijn coloriet evolueert verder naar het minimalisme. Hij gebruikt vooral wit- en grijstinten, Chinese inkt en houtskool. Om zijn werk nog eenvoudiger te maken werd het vaak, zonder kader, met naalden aan de muur gehangen.
Uit de combinatie van vierkant en rechthoek distilleerde hij later de kruis-vorm, het universele teken, dat de uiteindelijke sleutel van al zijn composities vormde. Het kruis is in zijn latere werk altijd aanwezig.

Tijdens de expo van 1958 verenigde hij zich met vrienden en kennissen uit het avant-garde-milieu tot de groep G58.

1959 Dan Van Severen verhuist met vrouw en kinderen naar Brugge. Het gezin is belangrijk. Hij zweert bij een blauw pakje Gauloises Filter en verkiest dezelfde zitplaats aan de keukentafel. In het nieuwe atelier krijgen sommige dingen opnieuw een prominente plaats: een vruchtbaarheidsbeeldje, het gedicht van Péguy, een metalen rooster, een plaat van Miles Davis ...Bekijk extra groot

Blauwe compositie, 1969, 162 x 130 cm, olieverf op doek, S.M.A.K.
Dit werk is bijzonder karakteristiek voor de kunst van Van Severen. Hij beperkt zich tot de meest elementaire vormen van de horizontale, de vertikale en het kruisteken en dit in een axiale symmetrische opbouw. Samen met het gebruik van de grijs-blauwe schakeringen in een verdunde verf en de gevoelige toetsbehandeling is dit een kunst van eenvoud, stilte en beschouwing.

1968 documenta 4 - Documenta, Kassel

Na zijn bekroning op de Biënnale te Venetië werd hij in 1972 uitgekozen voor de Selection of New Belgian painters die tot 1973 een rondreis maakt doorheen de U.S.A.

In 1972 verhuisde hij naar Gent en ging aan de slag als docent schilderkunst aan Sint-Lucas Gent (tot 1992). Een betrekking als docent schilderkunst verschaft hem meer artistieke vrijheid; hij moet geen werk maken 'om den brode'. Hij is avontuurlijk op zoek. In het atelier staat op een rek tussen kunstboeken Julian Greens levensbeschrijving van de heilige Franciscus van Assisi naast Stephan Hawkings Universum en Het Tibetaanse dodenboek. Studiereizen voeren hem tot in Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten, ...

Greep uit tentoonstellingen:
1976 Dan Van Severen - SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent
1979 The sixties - Art in Belgium - SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent (groepstentoonstelling)
1998 Dan Van Severen Retrospectieve - Museum Voor Moderne Kunst (PMMK), Oostende
1982 Presentation of the collection - SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent (groepstentoonstelling)
1982 Jean-Sylvain Bieth, Vic Gentils, Eugène Leroy, Dan Van Severen - SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent (groepstentoonstelling)
1984 3 x 3 - SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent (groepstentoonstelling)
1988 Aspecten van Kunst: Armoede Toeval Vergankelijkheid - SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent

1984. Dan Van Severen maakt een sculptuur: Kruisweg, veertien sculpturen opgebouwd uit enkele eenvoudig aan elkaar gelaste ijzeren staafjes. Ook op het einde van zijn carrière dook de kruisvorm, in al zijn eenvoud, terug op.

Dan Van Severen werkt graag alleen: geen assistenten, geen gezamenlijk programma. Wel ontmoet hij vaak artiesten en dichters: Hugues C. Pernath, Hugo Claus, Roger Raveel, Ivo Michiels... In 1985 trekt hij voor één jaar naar Luik voor een zonderlinge samenwerking met een architect en een ingenieur: hij integreert een werk in een nieuwbouw voor uitgeverij Mardaga.

Richard Foncke Gallerie 1991. Het tekenen naar de natuur laat Dan Van Severen niet achterwege: Gallerie Foncke toont vijf tekeningen met bloemen.

Dan Van Severen is zondag 15 februari 2009 in een ziekenhuis in Gent overleden op 82-jarige leeftijd.

Websites:
. www.cera.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.