kunstbus
Dit artikel is 03-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daniel Seghers

Vlaams bloemenschilder, geboren 1590 Antwerpen - overleden 2 november 1661 aldaar.

Daniel Seghers, wereldberoemd in de 17de eeuw om zijn bloemstukken. Dichters als Vondel en Constantijn Huygens hebben zijn werk bezongen. Hij had veel navolgers.

Biografie
Daniel Seghers was de zoon van een katholieke zijdehandelaar. Na zijn overlijden trokken Daniel en zijn moeder, die een calvinistische overtuiging had, vanwege de troebelen tussen protestanten en katholieken naar het noorden. Zowel Utrecht als Den Haag worden genoemd.

Hij begon op 15-jarige leeftijd te schilderen als leerling van Jan Brueghel de Oude (de fluwelen Brueghel). In 1611 trad hij toe tot het schildersgilde. In 1614 gaat hij over tot de katholieke kerk. Omdat hij zijn religieuze kunst als roeping verstaat treedt hij toe tot de orde der Jezuïeten in Mechelen. In 1625 trok hij naar Rome. Vanaf 1627 woonde Seghers in weer Antwerpen.

Seghers werd als bloemschilder zeer bekend en werkte samen met Cornelis Schut (44x), Erasmus Quellinus (28x), Abraham van Diepenbeek (6x), Simon de Vos (6x), Jan van den Hoecke (2x), Gonzales Coques (2x) and Rubens (2x). Thomas Willeboirts Bosschaert wordt genoemd als zijn assistent. Hij schilderde bloemenmedaillons, waarin centraal Madonna's of Heiligen werden geplaatst, die door collega's werden aangebracht. Zijn kransen met bloemen zijn tamelijk symmetrisch; de achtergrond is meestal grijs en donker. Seghers schilderde bijna altijd op koper en op groot formaat. De orde schonk een schilderij van Seghers in ruil voor een financiële donatie. Het geld was bestemd voor de opleidingen en scholen, die door de Jezuïeten werden gesticht.

Zijn werk is minutieus en knap - volgens Huygens kon je de bloemen bijna ruiken - maar in zijn tijd zeer zeker overschat; er is te weinig variëteit. Seghers genoot een ongelooflijk aanzien aan de verschillende hoven, zoals van Amalia van Solms en stadhouder Willem II. Ook Christina I van Zweden, Maria de' Medici, aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk en Charles I van Engeland namen zijn werk af. Charles II bracht de kunstenaar een bezoek in 1649. In veel musea hangt zijn werk, ook in het Geelvinck-Hinlopen Huis.

Websites:
. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dani%C3%ABl_Seghers.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 201.