kunstbus
Dit artikel is 27-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Bomberg

Engels kubistisch en expressionistisch schilder, geboren 5 december 1890 in Birmingham - overleden 19 augustus 1957 in Londen.

Bomberg was beïnvloed door de Engelse futuristen en het Duitse expressionisme. Hij schilderde bij voorkeur landschappen. Zijn definitieve stijl vond hij in een krachtig en streng kubisme, dat nooit volkomen nonfiguratief werd.

Biografie
Sloot zich na zijn opleiding aan de Slade School in Londen aan bij de London Group, die een gematigd, door het fauvisme en het kubisme beïnvloed expressionisme vertegenwoordigde.

In 1913 ontmoette hij Picasso in Parijs, evenals Modigliani, Kisling, Braque en Derain. Hij werkte een korte tijd kubistisch door de ontleding van het oppervlak en een beperkt kleurgebruik van de kubisten over te nemen. Na 1914 werkte Bomberg figuratief.

Bomberg was een vertegenwoordiger van het vorticisme. De naam (gelanceerd door de Amerikaanse dichter Ezra Pound) van een kortstondige beweging in de Britse kunst, ontstaan ca. 1914 op instigatie van Wyndham Lewis, waarvan de ideeën deels door het kubisme, deels door het futurisme waren geïnspireerd en waartoe voorts behoorden o.a. Henry Gaudier-Brzeska, Jacob Epstein, Christopher Nevinson, Henry Gaudier-Brzeska, William Roberts, Edward Wadsworth en Jacob Epstein. Het orgaan van de beweging was Blast (1914-1915). (Encarta 2001)

Hij ontwikkelde zich verder in de periode 1923-1935 door reizen naar N.-Afrika, Spanje, de Griekse eilanden en Rusland.

David Bomberg in Palestine 1923-1927

In de tweede wereldoorlog werd hij kunstleraar en vormde de Borough Group, waaruit in 1953 de Borough Bottega ontstond.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.