kunstbus
Dit artikel is 17-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David HockneyDavid Hockney on What's Unphotographable


Engelse schilder, Graficus en fotograaf, geboren 9 juli 1937 te Bradford, Yorkshire, Engeland.

Hij is één van de bekendste kunstenaars van na de oorlog. Hij is schilder, tekenaar en etser. Hij was een tijdlang verbonden met de popartbeweging, maar heeft zich daarvan later afgekeerd. Hockney gaat in zijn werk uit van de tekening, waarmee hij in feite de grote westerse traditie in de kunst sinds de renaissance weer opneemt. Hij heeft in alle grote musea van de wereld geëxposeerd. In 1974 maakte de regisseur Hazan een film over het leven van Hockney, met Hockney zelf als hoofdrolspeler. Hij is als persoon eigenlijk zelf een mediagebeuren. Hij probeerde reeds dé ster van de popart te worden. Zijn eigen leven en dat van vrienden en liefjes (gezichten, huizen en interieurs) gebruikt hij om zijn werken te creëren. Hij werkt graag met foto's en polaroids. Befaamd is zijn serie zwembaden die hij maakte in L.A. (Summa; elviera 55)

Bekend zijn zijn schilderijen over Californië. Door zijn gewoonte om harde, koude acrylverven te gebruiken werd David Hockney ondanks eigen ongenoegen hierover als Pop-Art kunstenaar aangeduid. In schilderijen die op zijn eigen foto's waren gebaseerd, ontwikkelde hij een gestileerd realisme.

Biografie
David Hockney studeert van 1953-1957 aan het College of Art in Bradford en van 1959 tot 1962 studeert hij aan het Royal College of Art, Londen. Nog voordat hij het Royal College verlaat, wint hij zijn eerste kunstprijs.

De vroege werken van David Hockney ontstonden onder invloed van onder meer Robert Kitaj en hebben een sterk anekdotisch karakter. Bovendien vallen deze werken op door hun ironische humor.

In 1961/62 reist hij naar New york en Berlijn, en vertrekt naar Egypte om ideeen voor zijn illustraties op te doen.

In 1962 en 1967 doceert hij aan verscheidene University's.

Begin jaren zestig maakt hij furore met zijn Tea Painting en Love Painting, composities van consumer goods en psychogrammen.

Aangemoedigd door Henry Geldzahler, de curator van het Metropolitan Museum of Art in New York, verhuist hij in 1962 naar Los Angeles, waar hij een meer realistische schilderswijze ontwikkelde. De belangrijkste thema's in deze tijd waren portretten, landschappen en met name de zwembad en met als exponent 'A Bigger Splash' uit 1967.
Dit zwembad van David Hockney heeft hij geschilderd als aanval op de weergave van clichés in de kunst om gecompliceerde verschijnselen weer te geven, zoals kabbelend water in een zwembad. Een tweede thema in zijn schilderijen is zijn eigen homoseksualiteit. Het derde thema is Hockneys ontdekking van Amerika en dan vooral het leven in Zuid-Californië. Het opspattend water voldoet aan zowel het eerste als het tweede thema bovendien maakt dit werk deel uit van een serie enorme doeken gemaakt in de tuien van welvarend Californië.

Vanaf 1966 maakt hij decorontwerpen en gebruikte David Hockney steeds vaker foto's voor zijn schilderijen.

Hockney heeft aan de documenta 4 en 6 van Kassel deelgenomen in 1968 en 1977.

In 1969 was hij gastdocent aan de Kunstacademie van Hamburg.

In de zeventiger jaren trad de kunstenaar ook naar buiten met collages, die geheel bestonden uit foto's. In veel van deze werken wordt een situatie van verschillende standpunten bekeken om beweging te accentueren. In andere collages krijgen, door het gebruik van meerdere opnamen sommige details extra aandacht.

In 1974 kwam een film uit over zijn leven, 'The Bigger Splash'.

Van 1975 tot 1992 maakt hockney talrijke decorontwerpen voor ballets en opera's van Mozart, Stravinsky, Wagner en Strauss.

In 1976 schreef hij zijn David Hockney bij david hockney.

In de jaren tachtig ontwerpt hij covers voor Vogue.

Na 1980 kreeg het werk van David Hockney een meer expressionistisch karakter. In zijn schilderijen bleek duidelijk zijn interesse voor andere kunstenaars als Picasso. David Hockney maakt vanaf 1982 collages met polaroidfoto's, waarbij hij het kubistische principe van de gelijktijdigheid combineert met chronofotografische reeksen.

Eind jaren '80 vervaardigt hij vierkleurendrukken, computergrafiek en faxtekeningen.

2002 - Lucian Freud en David Hockney hebben elkaars portret geschilderd.

Werken:
. Twee jongens in een zwembad, 1965, acryl op doek, 60x60, Londen, Verz. Beaumont
Hij ontwikkelde in het begin van de jaren zestig zijn "onbezorgd lichtzinnige stijl". Zijn vroegste schilderijen vertonen al een grafische opzet, waarin de bijna fotografische weergave van geraffineerde effecten wordt voorzien. Twee jongens in een zwembad is een schilderij uit de lange reeks "zwembaden" die hij in Los Angeles begon te schilderen. De gebruinde jongens, het rechthoekige zwembad en de tuin zijn in een vlakke posterachtige stijl geschilderd. De trap op de voorgrond is echter realistisch weergegeven. Het water is als tegenwicht overdreven gestileerd. (Leinz 169)

. Een grote duik (A bigger splash), 1967, acryl op doek, 244x244, Londen, The Pantechnicon
. Le parc des sources, Vichy, 1970, acrylverf op doek, 214x305, Parijs, Privé-verzameling
. Pearblossom Highway 11-18 april, 1986 (tweede versie), fotocollage, 198x282, Los Angeles, J. Paul Getty Museum


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.