kunstbus
Dit artikel is 02-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Smith

Amerikaanse beeldhouwer, 9 maart 1906 Decatur Indiana - 23 mei 1965 Albany N.Y. / Bennington (Vermont),

David Smith was een Amerikaanse Abstract Expressionistische beeldhouwer het best bekend geworden om zijn grote stalen abstracte geometrische sculpturen.

Hoewel zijn werk in stijl en motief talloze parallellen vertoont met dat van Calder en Gonzalez, nam Smith door zijn kennis van industriele fabricagetechnieken, met behulp waarvan hij een nieuw en belangrijk materieel aspect in zijn werk bracht een unieke plaats in.

Biografie
David Smith studeerde aan de Ohio University en de University of Notre Dame, maar werd een drop-out en ging als lasser en soldeerder werken voor de autofabriek van Studebaker in South Bend (Ind.). Daar leert hij de basistechnieken die hij in zijn beeldhouwkunst zal gebruiken.

1926-1931 Studeert aan de Arts Students League, New York.
Hij sloot zich aan bij de Art Students League of New York. Daar ontdekte hij de werken van Picasso, Piet Mondriaan, Kandinsky, en de Russische Constructivisten. Hij raakte bevriend met Arshile Gorky, Willem de Kooning, Jan Matulka en Jackson Pollock.

Diep beïnvloed door de gelaste metalen sculpturen van Julio González en Picasso, ging Smith zich geheel wijden aan metalen sculpturen, het assembleren van staal en materialen van de schroothoop. In de zomer van 1929 kocht Smith met zijn toenmalige echtgenote Dorothy Dehner een huis in Bolton Landing, in Upstate New York.

1930 Ontmoet J. Graham.

1932 Eerste houten beeldhouwwerken.
1933/34 Begint in staal te werken.
1937 Tentoonstelling in de Willard Gallery, New York.

1941 Verhuist naar Bolton Landing, waar hij zijn eigen werkplaats, de Terminal Iron Works, opzet. Op langere termijn stelde dit hem in staat het formaat van zijn lassculpturen aan te passen, zelfs installaties te bouwen die steeds groter werden naarmate de tijd passeerde.

Na de Tweede Wereloorlog en het daarmee gepaard gaande materiaaltekort produceerde Smith, vooral na 1950, een ware stortvloed van nieuwe werken.

De Solomon R. Guggenheim Foundation gaf Smith in 1950 een beurs, dat hem verloste van zijn financiële verplichtingen, waardoor hij meer tijd had om te beeldhouwen. Het stond Smith bovendien in staat grotere en meer uitgesproken werken te creëren en die bovendien in series te maken. De eerste van die series waren Agricola (1951-1957) en Tanktotem (1952-1960).

1951 Neemt deel aan de Biennale van Sao Paolo, en in 1954 aan de Biennale van Venetie.

1957 Solotentoonstelling in het MoMA van New York, een retrospectieve met werken vanaf 1932.

1958 Exposeert opnieuw op de Biennale van Venetie.
1959-77 Deelname aan de Documenta 2-4 en 6 te Kassel.

In 1961 organiseerde het Museum of Modern Art in New York City een grote reizende tentoonstelling die alle grote musea in de wereld aandeed.

David Smith heeft wereldfaam verworven met zijn in serie gemaakte en zich thans in vele musea over de hele wereld bevindende werken met titels als: Agricola, Circle, Cubi, Forging, Sentinel, Tanktotem, Voltri, Voltron en Wagons.

1962 Werkt aan 27 beeldhouwwerken voor het 'festival van beide werelden' in Speloto.

Hij begon zijn Cubi serie (monumentale, geometrische, stalen beelden) in 1961. Zij worden beschouwd als sommige van de belangrijkste werken van de 20ste eeuwse Amerikaanse beeldhouwkunst. Juist toen, op het hoogtepunt van zijn invloed als kunstenaar en nog werkend aan Cubi, stierf hij bij een auto-ongeluk in de buurt van Bennington, Vermont op 23 mei 1965.

1986 Grote overzichtstentoonstelling in de Kunsthalle van Dusseldorf.

Cubi XXVIII, door Smith in 1965 gemaakt in 1965, gehuisvest geweest in het Guggenheim Museum, werd op 9 november 2005 op een veiling van moderne en hedendaagse kunst bij Sotheby's in New York verkocht voor het hoogste bedrag ooit voor een beeldhouwwerk van $23.8 miljoen aan een kunsthandelaar, die optrad namens kunsthandelaar Eli Broad.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Smith_(beeldhouwer).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.