kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Teniers

David Teniers is de naam van drie Vlaamse schilders:
1. David Teniers de Oude, de grootvader
2. David Teniers de Jonge, de vader
3. David Teniers III, de zoonDavid Teniers de Jonge (1610 - 1690) was een 17e eeuws Vlaams kunstschilder. Hij leefde en werkte meestentijds te Antwerpen en Brussel. Zijn vader en zijn zoon heetten ook beiden "David Teniers" en waren beiden schilders van een zekere bekendheid, ook al zijn zij nooit zo beroemd geworden als "David Teniers de Jonge".

Hij ging in de leer bij zijn vader, David Teniers de Oude. In 1637 trouwde hij met Anna, de dochter van Jan Brueghel de Oude.

Teniers was beïnvloed door Adriaen Brouwer. Hij was buitengewoon productief: er zijn vele honderden schilderijen van hem bekend. Hij schilderde vele genres, maar blonk vooral uit in taferelen van het boerenleven.

In 1651 vertrok hij naar Brussel, waar hij een tweede beroep uitoefende: beheerder van de schilderijencollectie van de Landvoogd der Spaanse Nederlanden, aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk. Hij zou ook de hofschilder zijn van diens opvolger, Don Juan van Oostenrijk.

Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Academie voor Schone Kunsten van Brussel (1663) en de Academie van Antwerpen (1665).

Enkele beroemde schilderijen van Teniers zijn "Vlaamse Kermis" (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Brussel), "Petrus die zijn meester verloochent" (Louvre, Parijs) en "Dorpsfeest" (National Galery, Londen)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Teniers.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 681.