kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Vandekop

David Johannes van de Kop, Nederlandse aquarellist, beeldhouwer (ceramiek), beeldhouwer (metaal), omgevingskunstenaar, tekenaar, schilder, collagekunstenaar, beeldhouwer; landschappen, mythologie, en non-figuratief.

Geboorteplaats/datum Den Haag 1937-11-03
Sterfplaats/datum Dreischor (Schouwen-Duiveland) 1994-09-14

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag)

Vandekop is van grote betekenis voor de Nederlandse beeldhouwkunst: zijn leven lang zocht hij nieuwe manieren om het begrip ruimte te ordenen en te verbeelden. Om die reden brak hij eind jaren '70 rigoureus met de strenge, constructivistische stijl van zijn leermeester Carel Visser (1928).
Ingenieuze stapelingen - ruimtelijke bouwwerken - van geometrische en organische elementen creëerde Vandekop sinds die tijd, vaak in geglazuurde klei en in hout. Hun namen verwijzen naar inspiratiebronnen als het Zeeuwse landschap en de Griekse mythologie. Vandekops werkwijze was revolutionair: zijn emotionele beleving van de omgeving zette hij direct om in materiaal, vaak met enorme fysieke inspanning. Daarmee toonde hij zich wars van de traditionele, verfijnde keramistencultuur. 'Kleurrijk, veelvormig, associatief, aards en ijl tegelijk' wordt dit late werk genoemd.

'Sculptuur is meer dan een stuk steen of brons dat in de ruimte geplaatst kan worden'.
'Ik zoek naar betekenis, vorm is mij niet meer genoeg,'

Vandekop was groot liefhebber van kunstenaars die in de jaren '60 en '70 vanuit een conceptueel uitgangspunt werkten, zoals zijn bevriende tijdgenoten/collega-kunstenaars Jan van Munster en Cornelius Rogge. Gaandeweg verliet hij de conceptkunst, die hij 'te klinisch' vond. Hij werkte liever vanuit de klassieke beeldhouwkundige tradities, met begrippen als massa, volume en textuur. Zijn thematiek was nauw verbonden met het Zeeuws landschap en de klassieke mythologie: Eoos die zich dagelijks toont en Dionysos, de aardse, de overdadige en genotzuchtige. Zijn vroege werk bestaat voornamelijk uit ijzer en hout; vanaf eind jaren '70 maakte hij ook steeds meer keramisch werk (Structuur '68).

Vandekops beelden duiken in heel Nederland op: in het stadsbeeld van o.a. Den Haag, Vlissingen, Leeuwarden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en in belangrijke museumcollecties (Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Haags Gemeentemuseum). Hij doceerde aan de Kunstacademies van Den Haag, Den Bosch en Maastricht. Kunstenaars als Hieke Luik en Arjanne van der Spek waren zijn leerling.

EXPOSITIE Museum Het Valkhof 2002
David Vandekop: Oogtastvorm (beelden 1962-1994)

In de zomer van 1994 was de tentoonstelling 'De gebeeldhouwde kop' met werk van David Vandekop te zien in het Nijmeegs Museum Commanderie van St. Jan (opgegaan in Museum Het Valkhof). De onverwachte dood van de kunstenaar, op 14 september 1994, betekende een abrupt einde aan zijn vakmanschap. De afspraak met Vandekop, net voor zijn dood, om op termijn een overzichtstentoonstelling te organiseren is met medewerking van zijn weduwe en Galerie Nouvelles Images Den Haag, nu een feit geworden. Werk van Vandekop behoort tot de vaste collectie van Museum Het Valkhof.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.