kunstbus
Dit artikel is 13-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Vinckboons

Zuid-Nederlands schilder, (13 augustus 1576 Mechelen - ca. 1633)

David Vingboons, Vinckboom of Vinckboons was een zeer succesvol schilder in de traditie van Pieter Bruegel en Jan Brueghel. Hij schilderde landschappen, elegante gezelschappen, boerenkermissen en een ijsgezicht. Hij ontwikkelde een nieuwe schilderstijl: landschappen, die met dieren en figuren werden verlevendigd. Verder illustreerde hij bijbels, boeken en assisteerde Gillis Claesz. de Hondecoeter bij het schilderen van figuren, die daar minder bedreven in was.
Vinckboons was ook actief als tekenaar en ontwerper van prenten. Er zijn drie etsen van hem bekend, maar het graveren van zijn ontwerpen liet hij over aan beroepsgraveurs zoals Simon Frisius. Deze werkte uitsluitend voor de Haagse uitgever/graveur Hendrick Hondius.

David Vingboons was de vader van de architecten Justus, Johannes en Philips Vingboons. Zijn oudste zoon Pieter stierf in 1644 op Ceylon als goed ingenieur ende soldaet. Zijn leerlingen waren Claes Janszoon Visscher en Guiliaume Helming uit Zeeland.

Biografie
David Vinckboons werd in 1576 geboren in Mechelen als zoon van een schilder.

In 1586 emigreerde zijn familie zoals zovele Vlamingen uit Antwerpen naar het noorden nadat deze stad was ingenomen door de Spanjaarden, eerst naar Middelburg en in 1591 naar Amsterdam.

Hij trouwde in 1602 in Leeuwarden met Agnieta van Loon, de dochter van een notaris. Dit echtpaar kreeg een hele rij kinderen: zes zoons en vier dochters bereikten de volwassen leeftijd.

David Vingboons woonde in Amsterdan in de Sint Antoniesbreestraat (nr 64) achter het latere Trippenhuis.

1618, Simon Frisius (David Vinckboons), Inkt op papier/Ets, 38,2 x 50,2 cm
Op de bevroren gracht bij een kasteel heeft zich een grote groep elegant geklede lieden verzameld. De dames en heren wandelen over het ijs, een enkeling schaatst, een groepje speelt kolf en twee heren laten zich vervoeren in een arreslee. Het is het ijsvermaak van de elite dat hier in prent is gebracht. De prent draagt het opschrift 'Hyems', Latijn voor winter, en maakt deel uit van een serie van vier landschappen die de seizoenen verbeelden.
De serie van vier prenten met de jaargetijden werd ontworpen door David Vinckboons maar in prent gebracht door beroeps graveurs. De Winter werd geëtst en gegraveerd door Simon Frisius, de Herfst door Andreas Stock en Lente en Zomer door Hendrick Hondius, die tevens de uitgever van de reeks was.
Op deze prent is de welgestelde bovenlaag van de maatschappij afgebeeld. De mensen vermaken zich op een bevroren slotgracht. Zij kolfen of schaatsen. Rechts zit een jongetje op een priksleetje. De arreslee links van het midden is een echte blikvanger. De slee is spectaculair, als een zwaan, vormgegeven en wordt voortgetrokken door een fraai opgetuigd paard. Het tafereel is waarschijnlijk aan de fantasie van Vinckboons ontsproten, maar het kasteel links op de ets heeft echt bestaan. Het was het Château de Verneuil, ten noordoosten van Parijs. Vinckboons tekende het kasteel na uit een boek met ontwerpen.

Websites: www.rijksmuseum.nl, www.elseviermaandschrift.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.