kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Denker

Le Penseur (De Denker)

De Denker is een beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.

De befaamde creatie Le Penseur (De Denker) van Auguste Rodin ontstond in 1880. Het was inderdaad dat jaar, dat Rodin zijn eerste officiële Parijse bestelling kreeg: een monumentale bronzen poort voor een toekomstig museum voor Decoratieve Kunsten. Deze "Poort van de Hel" was geconcipieerd naar de "Divina Comedia" van Dante.

De "Denker" was bestemd voor het centrale fronton, terwijl de geaccentueerde musculatuur en de geconcentreerde expressie van het beeld de graffiguren evoceerden van Michelangelo in de Florentijnse San Lorenzo.

De denker wordt ook 'Le Poète' genoemd, omdat het beeld eigenlijk de mediterende Dante moest voorstellen.

De Denker was het eerste werk van Rodin dat op een publieke plaats werd tentoongesteld. Op 21 april 1906 werd het opgesteld voor het Pantheon tijdens een hevige politieke en sociale crisis, waardoor het beeld een socialistisch symbool werd. In 1922 werd het beeld met haar voetstuk overgebracht naar de tuin van Hôtel Biron, het huidige Rodin Museum. Een ander exemplaar bevindt zich in de Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen. Nog een ander exemplaar staat bij de tombe van Rodin in Meudon.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Denker

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 326.