kunstbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De-Rijke-en-De-Rooij

De Rijke / De Rooij

Sinds zij in 1994 hun samenwerking begonnen, hebben Jeroen De Rijke (1970) en Willem De Rooij (1969) een selecte reeks 16 en 35 mm films, dia- en fotowerken, objecten en drukwerk gemaakt. Hun artistieke programma bestaat uit een kritisch onderzoek naar de codes en conventies die samenhangen met de presentatie en interpretatie van beelden.

Nederlands Paviljoen Biënnale 2005 - Mandarin Ducks
De Rijke / De Rooij werden voor het Nederlands Paviljoen op de 51ste Esposizione Internazionale d'Arte van de Biënnale van Venetië uitgenodigd door Martijn van Nieuwenhuyzen, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, in opdracht van de Mondriaan Stichting.
In Mandarin Ducks werken de kunstenaars aspecten van hun vroege films verder uit, zoals het gefragmenteerde gebruik van narratieve elementen, gecombineerd met benaderingen uit het meer recente werk, bijvoorbeeld het onderzoek naar de cinematografische mogelijkheden binnen één vaststaand shot dat als een soort 'tableau' wordt gepresenteerd en waarin een rijkdom aan visuele informatie langzaam aan de toeschouwer onthuld wordt.
In de film verandert het 'tableau' in een soort van theatrale achtergrond voor een verhaal met een sterk gestileerd karakter. Via een aantal personages onderzoeken de kunstenaars verschillende intermenselijke spanningsvelden, met name die terreinen waar zich via het persoonlijke, sociale en politieke conflicten weerspiegelen.
Mandarin Ducks heeft een lengte van 36 minuten. Bij de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in hetzelfde jaar is een Engelstalige catalogus gepubliceerd met een visuele bijdrage van de kunstenaars, een introductie van Martijn van Nieuwenhuyzen en essays van Dario Gamboni en Tom Holert. Ontwerp: Wim Crouwel. Uitgever: Revolver Books, Frankfurt (84 pp, ISBN: 3-86588-121-1, € 25).

Websites:
* www.stedelijkmuseum.nl/oc2/page.asp?PageID=1292

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 658.