kunstbus
Dit artikel is 29-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Denis van Alsloot

Zuid-Nederlands schilder, tekenaar van architectuur (als genre), landschappen en winterlandschappen, geboren tussen 1560 - 1580 Mechelen, overleden 1626 - 1628 Brussel.

Naamsvarianten: Naamsvariant Denys van Alsloot, Denis Van Alsloot.

Vanaf 1600 of 1606 hofschilder van de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. Schilderde vooral landschappen, officiële feestelijkheden en optochten.

De Vlaamse schilder Denijs van Alsloot volgde aanvankelijk Gillis van Coninxloo na, maar ontwikkelde na 1610 een eigen stijl o.a. in Het feest van De Ommegang te Brussel (1615), en in de Processie naar Onze Lieve Vrouw ter Zavel in Brussel. Hij wordt als een voorloper beschouwd van de moderne landschapschilderkunst.

Denijs van Alsloot werkte soms samen met Hendrick De Clerck. In dat geval stond Van Alsloot in voor het landschap en schilderde De Clerck daarbij de figuren.

Tijdens de zeventiende eeuw kende de landschapsschilderkunst een ware bloei. Schilders specialiseerden zich als zeeschilders, schilders van duinlandschappen, ijsgezichten, enz… Voorbeelden zijn Rubens (Landschap met drenkplaats), Ruisdael, maar ook de minder bekende Van Alsloot. De schilders reisden vaak naar Italië en schetsten in openlucht om daarna in hun ateliers aan de slag te gaan.



Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.