kunstbus
Dit artikel is 16-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dennis Oppenheim

Amerikaanse kunstenaar, geboren 1938 Mason City (Washington),

Oppenheim documenteert zijn Land Art en Body Art door midel van foto, film en video.

Dennis Oppenheim studeert tot 1965 aan het California College of Arts and Crafts en de Stanford University.
1969 Begint te werken als Land Art kunstenaar, waarbij hij het aardoppervlak of de structuur ervan verandert (Annual Rings).Reading Position for Second Degree Burn, 1970

1970 Dennis Oppenheim maakt zijn lichaam en de natuur tot onderwerp en medium van zijn kunst: zo gebruikt hij in Reading Position for Second Degree Burn de zonneschijn.
1972 en 1977 Deelname aan Documenta 5 en 6 Kassel.

Oppenheim heeft in zijn fotowerken de relatie tussen de mensen onderling en de relatie met zijn omgeving op een zeer intieme wijze voorgesteld. 'Identity Stretch' bestaat uit een grote fotomontage van zeven kleurenfoto's, een zwart-wit reproductie van een landkaart en een gedrukte tekst uit 1970-75. Met deze werkwijze, alsof het de presentatie van een projectbureau betreft, documenteerde Oppenheim een project, dat in 1975 in het Artpark Lewiston in New York is uitgevoerd, maar dat al in 1970 werd bedacht en voorgesteld. De kunstenaar en zijn zoon Erik brachten hun duimafdrukken over op een gummiband. Deze band werd tot een maximum uitgetrokken en de afdrukken werden op een raster ingetekend. Daarna is het raster uitvergroot en werden de vormen overgedragen op een veld, waar een spuitwagen het met teer natekende. De afdrukken van vader en zoon overlappen elkaar bij hun vingertoppen, net als God en Adam in Michelangelo's fresco in de Sixtijnse kapel. Uit de lucht gezien lijkt het alsof de schepper van de wereld als een beeldhouwer zijn vingerafdrukken heeft achtergelaten. Maar Oppenheim heeft ook willen verbeelden dat de identiteit van de enkeling zich voortzet de volgende generatie. Aspecten van het verleden (de vader) worden doorgegeven aan de toekomst (de zoon).

1979 Solotentoonstelling in de Kunsthalle van Basel.
1995 Solotentoonstelling in de Kunstbunker Tumulka in M√ľnchen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.