kunstbus
Dit artikel is 11-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dieter Roth

Dieter Roth (1930 Hannover - 1998 Basel)

Duits schilder en actiekunstenaar, ook bekend als Diter Rot of Dieter Rot

In 1943 verhuist Roth naar Zwitserland.
Hij begint tekeningen te maken, olieverfschilderijen, drukken in verschillende media en gedichten te schrijven.

Van 1947-1951 gaat Roth in de leer bij Friedrich Wüthrich als grafisch ontwerper in Bern. Hij leert hier alle belangrijke druktechnieken kennen. Hij maakt linoleum- en houtsnedes en ontmoet Franz Eggenschwiler en Paul Thalmann.

In 1949 maakt Roth zijn eerste collages met geverfd schrootmetaal. Hij raakt in een depressie en doet een zelfmoordpoging.

Tussen 1950-59 maakt hij geometrische werken en wordt beïnvloed door de "Zürcher Konkreten". In 1954 begint hij experimentele werken te maken, waaronder zijn eerste gebakken beeldhouwwerk, experimenten met Op art, zijn eerste boek met gaten en zijn eerste film. Dieter Roth woont van 1955-57 in Kopenhagen, waar hij ontwerper van stoffen wordt.

Hij gaat naar IJsland naar Reykjavik, waar hij van 1957-1964 woont. Hij maakt kinetische afbeeldingen en objecten en fotogrammen. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen van juwelen, maquettes, werkt aan Copley-book en begint een meubelwinkel in Reykjavik.

Reizen naar Amsterdam, Basel, New York en Parijs.

1958 - Eerste solotentoonstelling in de Mokka Kaffi in Reykavik.Motorradrennfahrer III (Motorcycle racers III). 1970/1994 (reconstruction). Speelgoed, chocola en schilder- en kookgereedschap op hout.

In 1960 ontvangt Dieter Roth een William and Noma Copley Foundation Award.

Van 1964 tot 1967 verblijft Roth in de VS, waar hij onder meer doceert aan Yale en aan de universiteit in Providence, Rhode Island. Hij begint met het maken van afbeeldingen en objecten waarin hij chocolade verwerkt en andere eetbare materialen die aan bederf onderhevig zijn en werkt aan zijn boek Mundunculum.
Solo-tentoonstelling in de Museum School of Art, Philadelphia. Roth werkt samen met A. Knowles, D. Higgins, Brecht, C. Moorman en Nam June Paik. In Philadelphia werkt Roth aan Snow book.

In de periode 1966-71 is Roth zeer productief in het maken van werken met eten, produceert hij twee volumes gedichten: Scheisse Zykluss en Tränenmeer (zee van tranen), meer kunstenaarsboeken, is zeer productief als drukker en ontwerpt meer sieraden.

1967 Terugkeer naar Reykjavik.
In 1968 in London doceert Roth aan de Watfort School of Art als vervanger voor Hansjörg Mayer. Daar produceert hij zijn rezept zu einem buch ohne thema dat hij onder de titel little tentative recipe publiceert en in 1969 door zijn studenten laat drukken, evenals melancholische nippes waarvoor Roth speelgoed in chocolade giet.

1968 en 1977 Deelname aan Documenta 4 en 5, Kassel

Vanaf 1968 doceert Roth aan de kunstacademie van Düsseldorf.

In de periode 1972-1980 verblijft hij in Duitsland, IJsland en Oostenrijk. Hij maakt tekeningen en schilderijen waaronder de beidhändige Schnellzeichnungen, kunstenaarsboeken, drukken sticht Dieter Roth´s Familienverlag (D.R.'s familie Uitgeverij), later vervaardigt hij assemblages van gevonden materiaal en afval. Vanaf 1976 maakt Roth een serie schilderijen en tekeningen in samenwerking met Richard Hamilton. Heeft ook drukken gemaakt in samenwerking met Hamilton en Arnulf Rainer.

In de periode 1980-1989 reist hij heen en weer tussen Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Zwitserland. Roth vervaardigt multimedia objecten, installaties, biografische werken: concerten, performances, films, projecties, boeken en platen.
1981 Dieter Roth neemt deel aan de tentoonstelling Westkunst in Keulen en in 1982 vertegenwoordigt hij Zwitserland op de Biënnale van Venetië.

1984 Solotentoonstelling in het Museum of Contemporary Art, Chicago.

1985 Neemt deel aan de tentoonstelling 'Livres d'Artistes' in het Centre Georges de Pompidou, Parijs.

Roth woont vanaf 1990 in Basel.

190-1998 Dieter Rot maakt meer biografisch werk, publiceert zijn dagboeken zijn video installatie Solo Szenen, ensceneert de eerste retrospectief van zijn eigen werk en initieert de Dieter Roth Foundation in Hamburg.

1998 Prijs op de Art Multiple in Düsseldorf.

Roth wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de stromingen Fluxus en de Eat-Art. Hij staat vooral bekend om zijn boekwerken waarin hij een individuele typografie toont, en om zijn objecten van chocola en sjablonen.

website: www.dieter-roth-foundation.com,
werken: www.tate.org.uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.