kunstbus
Dit artikel is 20-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

diorama

Diorama

1. Een afbeelding geschilderd op doorzichtig materiaal, die van twee zijden kan worden bekeken, vaak in een halve cirkel opgesteld en plastisch werkend. Wisselende verlichting verandert het beeld, waarbij bijvoorbeeld een ochtendlandschap in een avondlandschap kan veranderen. Het diorama werd in 1822 door Daguerre ontwikkeld.

2. Een diorama (ook: kijkkast) is een (vaak museale) opstelling waarbij voorwerpen zodanig staan opgesteld dat er een indruk van een mogelijke bestaande werkelijkheid wordt getoond.

Voorbeelden:
. de uitbeelding van een bepaalde biotoop — een opgestopte vos met een konijn in zijn bek en op een boomstronk met takken enkele vogels
. de uitbeelding van een visserswoning — (een pop van) een visser in klederdracht repareert een visnet, terwijl zijn vrouw bij een ouderwets fornuis pannenkoeken bakt — in de kamer staan voorwerpen die typisch (tafels, stoelen, gereedschappen, tegels) voor de streek zijn

Een kijkdoos is een (schoenen)doos als knutselwerk waarin een voorstelling van figuurtjes is gemaakt, op een zodanige manier dat deze te bekijken is door een gat in de zijkant van de doos.
De doos wordt ten slotte afgedekt met lichtdoorlatend (gekleurd) papier of dunne stof. De buitenkant van de doos wordt meestal versierd. De lol voor kinderen zit in de verrassing wat er te zien zal zijn.

Een bavelaartje is de benaming voor een klein kijkkastje waarin een voorstelling (diorama) van een landschap, van schepen en huiselijke gebeurtenissen in een houten kastje achter glas zijn geplaatst.
De bavelaartjes werden rond het jaar 1800 vervaardigd door (en ontlenen hun naam aan) timmermansknecht en kunstwerker Cornelis Bavelaar (de Jonge) en diens vader, beeldhouwer Cornelis Bavelaar senior (de Oude). De zoon van Cornelis de Jonge, Joannes Franciscus Bavelaar, was de derde en laatste generatie die deze kijkkastjes vervaardigde.
De kunstwerkjes variëren in maat van 6 × 6 cm tot 16 × 25 cm met als hoofdmaat 12 × 18 cm en een gemiddelde diepte van 5 cm. De voorstellingen in deze kastjes bestaan uit figuurtjes, gesneden uit hout en (walvis)been en 10 tot 15 mm groot.
Het aantal bekende bavelaartjes bedraagt ca. 1500 exemplaren.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Diorama_(kijkkast)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.