kunstbus
Dit artikel is 24-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirck Aertsz

De verzameling van Dirck Aertsz
Net als veel van zijn collega's had de schilder Dirck Aertsz een kunstverzameling. Toen hij in 1644 overleed, werd er een inventaris opgemaakt van zijn collectie. Daarin bevonden zich onder andere 134 mappen met prenten en tekeningen. Het aantal bladen in een map varieerde van drie tot 170. Drie mappen bevatten prenten van Rembrandt: 54 in totaal. In die tijd was Rembrandt al een beroemde schilder en de prenten moeten heel wat waard zijn geweest. Welke prenten het precies waren, staat er niet bij. Waarschijnlijk ging het om etsen. Dat was het soort prent waarmee Rembrandt naam had gemaakt. Gravures maakte hij nauwelijks.

Dirck Aertsz
Dirck Aertsz was een schilder van stillevens, landschappen en historiestukken. Hij woonde aan de Oudezijds Voorburgwal, niet ver van de Sleutelbrug bij de Grimburgwal. De inventaris van zijn nalatenschap noemt een aantal van zijn werken, maar er is niets van zijn hand bewaard gebleven.

Inventarissen
Zulke inventarissen, die bijvoorbeeld werden opgemaakt als iemand overleed, geven een indruk van de bezittingen van de Amsterdammers van de zeventiende eeuw. De welgestelden verfraaiden hun huizen met veel schilderijen en andere kunstwerken. Verscheidene inventarissen noemen schilderijen en prenten van Rembrandt. Rembrandt verzamelde zelf trouwens ook werken van collega's. Hij verhandelde ze, maar had ze ook zelf aan de muur hangen. Twee inventarissen, de een opgemaakt bij zijn faillissement en de ander na zijn overlijden, vertellen welke kunstwerken Rembrandt in huis had.

Bekijk document op gemeentearchief.amsterdam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 757.