kunstbus
Dit artikel is 22-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk Groeneveld

Dirk Groeneveld (geboren 1956) is een Nederlands theatermaker, freelance regisseur, schrijver en dramaturg. Studeerde in 1982 af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Van 1983 tot 1986 is hij lid van Onafhankelijk Toneel als schrijver, regisseur en acteur. Eigen producties uit die periode zijn o.a Warenhuis Paradijs, Parlement en Hetze (met gastacteurs Michiel Romeijn en Herman Koch).

De samenwerking met multimediakunstenaar Jeffrey Shaw
De samenwerking met de kunstenaar Jeffrey Shaw leidt tot meerdere interactieve computerinstallaties tussen 1985 en 1991, o.a. The Narrative Landscape, Anamorphoses of Memory (aangekocht door het Stedelijk Museum) en The Legible City.
De kunstenaar Jeffrey Shaw, afkomstig uit Australie, en zijn collega Dirk Groeneveld maken computerkunst waarbij tekst en 'virtual reality' een grote rol spelen. Ze proberen een 'environment' te creƫren, waarvan de kijker/gebruiker actief deel uit maakt.

De leesbare stad, The Legible City is een interactief project dat o.a. in de Amsterdamse Balie aan het publiek is getoond, en waarmee men door een abstracte ruimte kan reizen. De toeschouwer/deelnemer zit op een fiets en kan al trappend een tochtje maken door een gefingeerde omgeving, namelijk oud Amsterdam. Die wordt, in het ritme en passend bij de fietsbewegingen, geprojecteerd op een halfrondscherm voor de fietser. Voorop de fiets, die zelf niet beweegt, zit een LCD-scherm met een plattegrond. Verdere toeschouwers kunnen als het ware over de schouders van de actieve fietser meekijken op zijn tocht door de omgeving. Dat is niet alleen een kijkspel, maar men kan ook lezen.

In The Narrative Landscape uit 1985, ook samen met Dirk Groeneveld (teksten), zijn de teksten al meer geordend, specifieke woorden en zinnen horen bij de verschillende beelden die men ziet. De reiziger kan over verschillende oppervlakken bewegen die vergroten, er zelfs doorheen gaan en dan in een ander vlak met beelden en woorden belanden. Hier is al duidelijk de ongeremde vrijheid te herkennen van wat Virtual Reality de kunstenaar gaat bieden, ook al is Jeffrey Shaw's werk nog niet stereoscopisch.

Tussen 1991 en 1995 was Groeneveld in dienst bij Theater de Balie en vanaf 1992 als artistiek leider van de dramawerkplaats. Zijn eigen producties in die periode waren o.a. Kijkdagen MAN RAY/LEE MILLER, i.s.m. Tom de Ket en Joke Tjalsma (genomineerd voor het Theaterfestival, Corpus Inc. keuze Rotterdamse Schouwburg) en Red ons, Maria Montanelli (monoloog, gebaseerd op het boek van Herman Koch).

Van 1996 tot heden is Groeneveld freelance regisseur, schrijver en dramaturg.

websites:
. www.orkater.nl
. www.jeffrey-shaw.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.