kunstbus
Dit artikel is 22-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk Oudes

Nederlands kunstenaar, geboren Alkmaar 1895, overleden Oudorp 1969

Dirk Oudes was een geboren Alkmaarder die zijn leven lang te voet en per fiets het platteland bereisde om er reparatiewerk en tweedehands goederen op te halen en af te leveren.

Omstreeks 1930 is hij gaan tekenen en spoedig daarna gaan schilderen. Zijn contacten met de Alkmaarse vrijetijdsschilders Koos Stikvoort en Jan Plas hebben hem daarbij gestimuleerd. Zijn favoriete onderwerpkeuze lag aanvankelijk in het boerenleven. De kennismaking met het werk van Vincent van Gogh zette hem aan tot een vrije penseelvoering en het gebruik van heldere kleuren.

Dirk Oudes ontwikkelde binnen een paar jaar een heel eigen stijl van schilderen, ergens tussen de naïeve kunst en het expressionisme in.
Zijn talent werd snel gezien. Hij kreeg uitnodigingen voor exposities bij een kunsthandel in Den Haag en vereniging Kunstliefde in Utrecht.

Enkele kennissen waren van grote betekenis voor zijn bekendheid. De Duitse schilder Erwin Bowien, woonachtig in Egmond aan den Hoef, schreef over Oudes. De schilderes Selly Koning nam in 1939 zijn werk mee naar galerie Jeanne Bucher in Parijs. De beroemde Franse naïeve schilder André Bauchant was er zo van onder de indruk dat hij afreisde naar Alkmaar en een selectie van schilderijen maakte voor een expositie in Parijs. Door het uitbreken van de oorlog kon de tentoonstelling geen doorgang vinden.

Na de Tweede Wereldoorlog had Oudes veel contact met jongere kunstenaars zoals Constant Nieuwenhuys, Jaap Kuijper en Piet Stenneberg. Het werk van Picasso inspireerde hem tot experimenten met kubistische en expressionistische vormen. Oudes exposeerde in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1955), in Haarlem, Utrecht, IJmuiden en meerdere malen in Bergen. In zijn stijl mengden zich invloeden van kindertekeningen en het kubisme. Typerend voor zijn benadering is altijd de mengeling van spot en ernst, alledaagsheid en geluk.

Persbericht:
Voortreffelijk boek over de Alkmaarse kunstschilder Dirk Oudes
Datum: 30.4.2006 13:06
Bron: Stichting Dirk en Jaap Oudes
E-Mail: info@dirkenjaapoudes.nl

Alkmaar/Bergen-Op 25 februari 2006 heeft de stichting Dirk en Jaap Oudes een monografie uitgeven over het leven en werk van de Alkmaarse uurwerkmaker en schilder Dirk Oudes (1895-1969). De titel van het boek luidt: Dirk Oudes. Een kinderlijke natuur, met fantasie en talent begaafd.

Het boek, dat is geschreven door Rob Smolders, is tot stand gekomen op initiatief van de stichting die de nalatenschap (schilderijen, tekeningen, beelden en archief) van Dirk Oudes beheert. Het is voor het eerst gepresenteerd bij de opening van een overzichtsexpositie van Dirk Oudes in Museum Kranenburgh in Bergen onder de titel: Dirk Oudes, volstrekt eigenwijs, die loopt van 25 februari tot en met 14 mei 2006. Behalve in dit museum zal het boek verkrijgbaar zijn in de betere boekhandel.
Rob Smolders gaat uitgebreid in op de manier waarop Oudes in contact kwam met de kunst en de bijzondere vriendschappen met de kunstenaars André Bauchant, Erwin Bowien en Selly Koning, die veel voor hem hebben betekend. Oudes begon als autodidact pas op vijfendertigjarige leeftijd met tekenen en schilderen. Hij nam deel aan twintig tentoonstellingen die allemaal in het boek worden besproken. Dirk Oudes heeft tijdens zijn leven veel waardering ondervonden, maar hij heeft niet de plaats in de kunst gekregen die hem toekomt. Hij hoort als enigszins kinderlijke autodidact niet bij de professioneel opgeleide kunstenaars. Voor de naïeve kunst vond men hem vaak te ver gevorderd.De monografie vraagt allereerst aandacht voor de vele beeldende kwaliteiten in zijn werk. Zijn originaliteit en schilderplezier werken aanstekelijk. Het werk stijgt ver uit boven de middelmaat van zijn tijd.

Titel boek: Dirk Oudes, een kinderlijke natuur, met fantasie en talent begaafd.
Auteur: Rob Smolders
Aantal pagina's: 192
Circa zestig afbeeldingen in kleur en veertig in zwartwit
Met bibliografie, lijst van tentoonstellingen en register.
ISBN: 90-9020335-4
Uitgever: stichting Dirk en Jaap Oudes
Leijparkweg 53
5022 AB Tilburg
Voor informatie of bestelling van het boek á € 39,95 mail ons via:
T. 013-5442344 of
e-mail: info@dirkenjaapoudes.nl
Meer informatie is te vinden op www.dirkenjaapoudes.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.