kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Domenico Beccafumi

Domenico di Pace Beccafumi

Italaans schilder, beeldhouwer en graveur, geboren ca. 1484/1486 in Valdibiena, nabij Montaperti, in de buurt van Siena - overleden 18 mei 1551 in Siena.

Domenico Beccafumi, ook Mecuccio of Mecarino genoemd, geldt als laatste exponent van de grote tijd van de schilderkunst van Siena en als de voornaamste meester van het Sienese maniërisme.

Beccafumi was een veelzijdig kunstenaar. Behalve schilderijen maakte hij ook beeldhouwwerken, mozaïeken, tekeningen, etsen en houtsneden. Hij is ook bekend vanwege zijn afbeeldingen in marmer op de vloer van de kathedraal van Siena. Beccafumi werkte in een maniëristische stijl. Typerend voor hem is de sterk verdraaide maar monumentale houding van zijn figuren (contraposto), die vaak relatief lange armen hebben. Bij de clair-obscur houtsneden experimenteerde hij uitvoerig met de lichtdonker effecten en de kleurmogelijkheden. - (kleuren die hij gebruikt. Ze maken zijn schilderijen al te zoet en gepolijst, al haalde hij de mosterd bij illustere tijdgenoten zoals Michelangelo en Rafaël. Net als zijn voorgangers maakte Beccafumi ook werken waarin de stad Siena en haar heiligen een prominente plaats krijgen. Zo zien we op een van zijn panelen San Bernardino preken op de Campo, het plein waar toen zoals nu de beroemde paardenrennen werden gehouden. - (Rome het werk van Michelangelo en Rafaël kennen.
In 1513 beschilderde hij de Capella della Madonna del Manto in Siena. Zijn werken uit deze periode vertonen door hun licht- en kleureffecten en gesticulatie reeds de maniëristische principes van de vormgeving en doen denken aan de hier in stilistisch opzicht sterk gelijkende maniëristische werken van Pontormo en Rosso Fiorentino. Later ontwikkelde hij een eigen stijl, wat duidelijk blijkt uit de fresco's die hij in 1518 schilderde voor het Oratorio di San Bernardino in Siena.

clair-obscur houtsnede van Een apostel (St. Bartholomeus ?) van drie blokken in grijze tinten op papier, ca. 1540-1550, 414 x 214 mm (inv. n° 2000-P.18)
Deze houtsnede van een apostel is uitgevoerd in drie nuances van grijs. Dit werk kan als een van de hoogtepunten op het gebied van de techniek van de clair-obscur houtsneden worden beschouwd.
De staande apostel maakt deel uit van een onvoltooide serie. Deze rijk uitgewerkte voorstelling van Drie profeten (?) op gekleurd papier heeft dezelfde afmetingen als de meeste andere prenten uit de serie apostelen.
Opvallend is dat Beccafumi de tekening aan de achterzijde heeft 'doorgegriffeld'. Door deze methode kon de voorstelling gekopieerd worden, bijvoorbeeld op een ander stuk papier. Vermoedelijk wilde Beccafumi de tekening gebruiken ter voorbereiding van een (onbekende) prent. - (http://www.fondationcustodia.fr/actueel/aanwinsten2000.cfm)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.