kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dorota NieznalskaDe rechtbank in Polen veroordeelde op 18 juli 2003 kunstenares Dorota Nieznalska, naar aanleiding van een tentoongesteld werk Pasja (Passie) in galerie Wyspa Progress Foundation in Gdansk. De inzet van het proces was haar kunstwerk 'Passie' (Pasja), een installatie waarin een van de elementen een metalen kruis is waarop zij mannelijke genitaliƫn heeft afgebeeld, dat in de vooruitstrevende Wyspa Galerie in Gdansk stond opgesteld naast een televisie waarop een film van een zwetende man die fitnessoefeningen doet, en een belediging voor de Katholieke kerk zou zijn.

De veroordeling beperkt de vrijheid van de kunstenares voor een periode van zes maanden, ook moet ze alle proceskosten betalen. Daarbij komt nog dat ze veroordeeld werd tot het verrichten van gemeenschapswerk gedurende zes maanden, twintig uur elke maand. De galerie is opgeheven.
De klacht werd neergelegd door twee parlementsleden en enkele activisten van de uiterst rechtse Liga van Poolse Families. Zij beweerden dat hun religieuze gevoelens geschaad werden, alhoewel zij de installatie helemaal niet gezien hadden. Het enige wat zij zagen was een foto van het kruis in een krant. Enkelen hoorden alleen het commentaar van een televisiejournalist.
De kunstenares verklaarde duidelijk dat het op geen enkele wijze in haar bedoeling lag eender wie of eender welke overtuiging te kwetsen. De rechters volgden volledig het standpunt van de klagers. In Polen blijkt de rechtspraak overheerst te worden door de, uiterst conservatieve, katholieke kerk.
De veroordeling van Dorota Nieznalska is de eerste in een zich steeds rechtser en conservatiever opstellend Polen. Waarnemers verwachten door de uitspraak een steeds extremere vorm van censuur en betutteling van de kunstenaars. duivel in mij was gevaren. In het klooster werd een wake gehouden om te bidden voor mijn bekering.'' Kunstenares Dorota Nieznalska wacht in spanning op voortzetting van haar proces in hoger beroep. ,,Mensen eisen dat ik word gestenigd of gekruisigd.''

Een eerder geplande tentoonstelling van Nieznalska in 'de Heksentoren' van Slupsk werd afgeblazen. De directeur van deze galerie durfde de confrontatie met de lokale bevolking niet aan. ,,Dat is een toren waarin vroeger heksen werden berecht. Het zou ideaal passen, want ik ben door die hele affaire uitgeroepen tot heks'', zegt Nieznalska. ,,Ik had een expositie voorbereid over exorcisme. Met een video en muziek, met daarin geluid van het geselen en terechtstellen van een heks.'' Naar eigen zeggen wist ze niet dat de Heksentoren pal tegenover het huis van parlementariƫr Robert Strak ligt. Strak is lid van de extremistisch-katholieke Poolse Gezinsliga (LPR) en heeft het voortouw genomen in het bestrijden van kunstuitingen die katholieke of patrottische gevoelens kunnen kwetsen. ,,Het hele proces is politiek aangestuurd'', meent Nieznalska. ,,De LPR heeft van begin af aan gezegd dat dit een showproces moest worden om kunstenaars te waarschuwen.''

Realplayer: RAM

Relevante verwijzingen: Trouw: Kunst/Censuur in de Poolse galeries


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.