kunstbus
Dit artikel is 01-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Duquesnoy

Doorverwijspagina

Hiëronymus of Jerome Duquesnoy de Oudere, (1570? - 1641?) was een Vlaamse beeldhouwer. Hij maakte voornamelijk kerkmeubilair na de beeldenstorm van 1566. Zijn bekendste werk is Manneken Pis, het bronzen beeld van een plassend jongetje in het centrum van Brussel. Voor het Warandepark van het Koudenbergpaleis maakt hij een Maria Magdalena, die later door een kopie werd vervangen (het origineel berust in de collectie van het Gemeentelijk Museum het Broodhuis). Hij is de vader van Frans en jonge Hiëronymus. Hij was de hofbeeldhouwer van Albrecht van Oostenrijk.

Hiëronymus of Jérôme Duquesnoy de Jonge (Brussel, gedoopt 8 mei 1602 - Gent, 28 september 1654) was een Zuid-Nederlands beeldhouwer en architect. Hij was de zoon van Hiëronymus Duquesnoy de Oudere.

Frans Duquesnoy of François Duquesnoy (Brussel, 12 januari 1597 - Livorno, 12 juli 1643) was een vooraanstaand barokbeeldhouwer die een belangrijk deel van zijn loopbaan in Rome heeft doorgebracht. Zijn veeleer geïdealiseerde voorstellingen contrasteren met het emotionele werk van Bernini en zijn meer verwant aan het temperament van Algardi, een andere tijdgenoot.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 642.