kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ed Emshwiller

Ed Emshwiller
Geboren: 1925
Gestorven: 27 juli 1990

Amerikaanse film- en videokunstenaar

Emshwiller was een invloedrijke figuur in de experimentele film van de jaren 60.

Hij studeerde kunst op de 'University of Michigan', de 'Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts' in Parijs en de 'Art Students' League. Hij was een gewaardeerd schilder van het abstract expressionisme en prijswinnende science-fiction illustrator voordat zijn belangstelling uitging naar de film- en videokunst. Veel van zijn experimentele films inclusief Relativity, Totem, Three Dancers en Thanatopsis hebben prijzen gewonnen en zijn getoond op filmfestivals over de hele wereld.

Hij produceerde of werkte samen aan talloze multi-media producties op o.a. het Lincoln Center, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum, The Los Angeles Film Festival, en anderen.

Begin 1979 produceerde hij het baanbrekende drie-minuten 3-D computeranimatiewerk 'Sunstone', gemaakt op het New York Institute of Technology met de hulp van Alvy Ray Smith als software programmeur.

Ook in 1979 werd Emshwiller de decaan van 'CalArts' film/video school' waar hij later hoofd van werd.

Samen met Subotnick creeerde Emshwiller Hungers, een elektronische video-opera voor het Arts Festival van 1987 in Los Angeles. In Hungers werd live performance gecombineerd met interactieve elementen die het geluid en de muziek aanpaste aan de omgeving. Geen twee voorstellingen waren hetzelfde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.