kunstbus
Dit artikel is 25-07-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edgar Degas1855 Zelfportret

Franse kunstschilder en beeldhouwer, geboren in Parijs op 19 juli 1834 - overleden 1917.

Edgar Degas was de zoon van een rijke bankier en zijn aristocratische achtergrond bracht met zich mee dat hij zich in het begin niet inliet met de kunstenaars uit zijn tijd. In zijn jeugd bewonderde hij de schilder Ingres, naar wiens voorbeeld hij zich ontwikkelde als een klassieke vakman, op zoek naar evenwicht en heldere contouren in zijn werk, iets wat hij ook als impressionist later nooit helemaal opgaf, en wat hem ook onderscheidde van de andere impressionisten.

Vanaf 1853 kreeg Degas toestemming om te kopiëren in het Louvre. In 1855 studeerde hij aan de kunstacademie onder leiding van Louis Lamothe.

In 1856 vertrok hij voor vijf jaar naar Italië waar hij de Italiaanse Renaissancekunst bestudeerde en grote Italiaanse meesters kopieerde.

In het begin van zijn loopbaan, schilderde Degas vooral historische stukken en portretten.

In 1865 raakte hij bevriend met Edouard Manet en andere kunstenaars uit de groep, die later de beweging van de impressionisten zouden gaan vormen.

Drie jaar later schilderde Degas zijn eerste schilderij, dat als impressionistisch kan worden aangemerkt. Zijn onderwerpen koos Degas vooral uit de theater- en balletwereld.

Na 1870 legde Degas zich toe op alledaagse scènes, zoals badende vrouwen of moeders die de was deden. Bovendien schilderde Degas vaak paardenrennen.

Na 1880 gebruikte Degas vrijwel alleen nog pastelkrijt. Hij gebruikte scherpe kleuren, terwijl hij mannequins, wasvrouwen en groepen dansers afbeeldde tegen alleen nog schetsmatig gesuggereerde achtergronden. Op latere leeftijd trok Degas zich meer en meer op zichzelf terug. Hij trok er steeds minder op uit en voor zijn schilderijen groef hij in zijn geheugen of baseerde zich op ouder werk.
Het belangrijkste thema in zijn werk werd de naakte vrouw, die hij meestal afbeeldde in de slaapkamer of in een bordeel. Paul Durand-Ruel werd aangesteld om exclusief zijn werk te verkopen.
De kunstenaar begon last te krijgen van een sterk teruglopend gezichtsvermogen en begon zich meer op het beeldhouwen te richten. Zijn beeldje 'Kleine danseresje van veertien jaar' veroorzaakte grote opschudding in de kunstwereld.

Edgar Degas' beroemde wassen beeldje Danseresje van veertien jaar - dat na Degas' dood in dertigvoud in brons werd gegoten - viel vooral op door haar uitgesproken fysionomie die door zijn tijdgenoten direct 'herkend' werd als lelijk en crimineel. In combinatie met de levensechte uitstraling veroorzaakte het een shockeffect onder het publiek. Degas had het beeld aangekleed met een echte maillot, balletschoenen, een tutu met een hemdje, en een fluwelen strik in het haar. De schoenen, de mailot en het hemdje bestreek hij met een dunne waslaag die hij ook nog beschilderde. Alsof het model zelf in het beeld zat gevangen.

Na een aantal studies op papier maakte Degas eerst een studiemodel in was. Toen het voltooid was, boog hij de nek van het beeldje nog verder naar achteren waardoor het gezicht meer naar voren kwam. Ook duwde hij haar armen los van de heupen waardoor die typische, ietwat gespannen houding wordt benadrukt. Barsten in de bronzen versies van het studiemodel laten die aanpassingen nog zien. Het studiemodel is een stuk kleiner dan het uiteindelijke beeld, en in detaillering nog heel schetsmatig. Het oogt jonger en kwetsbaarder. Het kwaad moest nog komen.

Na vele jaren in bijna duisternis te hebben geleefd, stierf de blinde kunstenaar op 27 september 1917 in Parijs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 514.