kunstbus
Dit artikel is 19-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edgar Pillet

Edgard of Edgar Pillet

Franse schilder en beeldhouwer, geboren 29 Juli 1912 Saint-Christoly de Médoc - overleden 9 September 1996 in Parijs. Zijn vrouw was Hélène Pillet.

In 1928 gaat Pillet studeren aan de École des Beaux Arts in Bordeaux en in 1931 studeert hij aan de École des Beaux Arts te Parijs.

In 1936 verblijft Edgar Pillet met een beurs bijna een jaar in Griekenland.

Pillet verblijft zo'n zeven jaar in Algerije, waar hij in 1940 zijn eerste solotentoonstelling heeft.

Keert in 1945 terug naar Parijs en wordt lid van de staf van de 'Gazette des Lettres'.

Edgard Pillet was een van de meest progressieve artiesten van het na-oorlogse Parijs, en wordt internationaal erkend om het invoeren van een nieuwe stijl van geometrische abstractie.

Hij wordt ook gerespecteerd om zijn literaire bijdragen aan de polemiek voor Abstract, niet in het minst als de Secretaris Generaal van het leidende avant-garde tijdschrift 'Art Aujourd'hui' van 1949 tot 1954, dat hierin centraal stond.

In 1950, als voorvechter van de esthetische revolutie, sticht Pillet samen met Jean Dewasne het zeer invloedrijke 'Atelier d'Art Abstrait', op het terrein van de Academie de la Grande Chaumiere.

In 1951 heeft Edgard Pillet een solotentoonstelling in Parijs en daarna volgen vele groepstentoonstellingen in Parijs en Scandinavië.

Ook regisseert Pillet films over Magnelli en Laurens. Hij maakt een abstracte film getiteld Genèse. Heeft verscheidene exposities in België, Zwitserland en Italië.

Van 1955 tot 1957 verblijft Edgar Pillet in de Verenigde Staten.

Zijn werk wordt gekarakteriseerd door een perfecte techniek en de toepassing van een sterk, doch gecontroleerd gebruik van kleur.

website: www.edgardpillet.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.