kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edouard ManetEdouard Manet door Nadar

Geboren Parijs, 23 januari 1832, overleden Parijs, 30 april 1883

De ouders van Manet hadden bedacht dat Edouard rechten moest gaan studeren, maar daar had de jongeman geen zin in. Hij ging naar zee en kwam pas terug in 1849, toen zijn ouders zijn wensen wilden respecteren.

Manet ging in de leer bij Couture en volgde avondlessen aan de Académie Suisse. Bovendien bracht Edouard Manet veel tijd door in het Louvre, waar hij het werk van de grote meesters kopieerde.

De Parijse kunstenaar Edouard Manet schilderde aanvankelijk heel traditioneel. Zijn vroege werk is sterk door kunst uit het verleden beïnvloed. Later ontwikkelde hij een impressionistische werkwijze, met lichte kleuren en een los handschrift.

Tot zijn beste werk uit de beginperiode behoort 'De gitarist'. Dit schilderij bevat Spaanse invloeden en hij won er een prijs mee tijdens de Salon van 1861.

In 1862 overleed zijn vader. Door de erfenis was Manet nu een onafhankelijk man.'Le Déjeuner sur l'Herbe'

Op de Salon des Refusés, een protesttentoonstelling naast de officiële Salon, presenteerde hij een jaar later zijn beroemde en tot controversen leidende schilderij 'Le Déjeuner sur l'Herbe'. Op dit schilderij zit een naakte vrouw tussen geklede mannen in een bos. Manets variant op een klassiek thema schokte publiek en critici.

Manet bleef daarna altijd schilderijen naar de Salon sturen, met wisselend succes.

Onder invloed van Monet en Renoir werd zijn palet na 1873 lichter. Manet ging nu ook buiten het atelier schilderen, waardoor landschappen en stadsgezichten ontstonden.

In 1882 exposeerde hij voor het laatst een nieuw werk. Hij was toen al ziek en stierf niet veel later. Behalve schilderijen liet hij een aantal etsen en litho's na.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.